Redactioneel

j
170323-PK-lezing over_zandpaden4Lezing over zandpaden door H.Buijks bij de Heemkundekring De Wostap op 23-3-2017.
Sinds de ruilverkaveling in 1967 is er veel veranderd in het landschap. Dat speelt natuurlijk erg mee bij deze lezing, want er is ook veel verdwenen.
Toch zijn er nog altijd een aantal wegen onverhard gebleven.
 
Hendrik Verhees was een bekende landmeter. Op een tekening van hem stond een ontwerp voor de kanalisatie van de Aa. Dat werk is toen niet doorgegaan. Later is in de plaats daarvan de Zuid-Willemsvaart aangelegd.
De Aardenbaan in Heesch moest in 1926 verhard worden. J.Heijmans (landelijk bekend) uit Rosmalen schreef ervoor in, maar het werk werd een ander gegund.
 
In Dinther heb je de Gedwongen Arbeidstraat, tegenwoordig een fietspad over de Leijgraaf. Het is volgens Henk Buijks een voor Nederland unieke naam. Ze verwijst vermoedelijk naar het zware werk dat verricht moest worden.
 
De verharding van de Graafsebaan van ’s-Hertogenbosch naar Nijmegen met klinkers is door een Belgische aannemer uitgevoerd. Onze Zuiderburen hadden toen namelijk veel ervaring met de verharding van wegen.
 
Daarna (rond 1840) is de weg van ’s-Hertogenbosch naar Heeswijk verhard. Dit gebeurde op verzoek van de toenmalige gouverneur van Noord-Brabant baron André van den Bogaerde van Terbrugge, omdat hij op het kasteel woonde. Net zoals de Osse burgemeester. Die had een woning in Loosbroek. Hij wilde dat die weg erheen verhard werd. Hij kreeg dat toen ook gedaan.
 
Onze spaarzame zandwegen moeten we zien te behouden. Het zijn herinneringen aan vroeger tijden en zeer geschikt om in een wandelroute te worden opgenomen.
Naast zijn vele speurwerk heeft Henk Buijks ook dankbaar gebruik kunnen maken van de gegevens van uit de Kronieken van de Heemkundekring De Wojstap.
 
Tekst en foto’s: Peter Kriele
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen