Hoe de Boerenbruiloft in Nederland is ontstaan, daar lopen de meningen over uiteen. De waarschijnlijke versie klinkt als volgt: Rond 1800 werd de Vastenavond in de provincies Brabant en Limburg volop gevierd. De meeste boeren hadden het in die tijd heel zwaar en dus werd er naar een reden gezocht om te kunnen feesten en toch plezier te kunnen maken. Dit feest werd gehouden in de vorm van een “Boeren Huwelijk”. Hier ging een lange periode van vasten aan vooraf, zodat ze het aangename met het noodzakelijke konden verenigen. De Boerenbruiloft is dus eigenlijk uit pure armoede geboren en door de tijd heen weer opgepakt en georganiseerd in de zuidelijke provincies.
In ons dorp is de Boerenbruiloft in eerste instantie weer opgepikt door de Oranjevereniging. Later werd de organisatie door Laverhof in combinatie met de carnavalsvereniging overgenomen. “Het gaat altijd over een vrijwilliger die verbinding heeft met Laverhof,”zegt Jeanette Adank.
Het Boerenbruidspaar van 2016
Ad en Nelly van Krey-van den Hurk uit Berlicum zijn dit jaar het boerenbruidspaar en werden vanmiddag in de tuinzaal van Laverhof in de onecht verbonden. Meer foto's
Zij zijn al jaren als vrijwilligers heel actief binnen Laverhof. Met regelmaat bezoeken ze de oude zusters van JMJ, waar Nelly vroeger ook in Den Bosch voor gewerkt heeft. Maar ze nemen ook vaak bewoners van Laverhof mee op de duofiets.
“Het is een enthousiast stel, ze brengen altijd een hoop gezelligheid met zich mee”, zegt een collega glimlachend.
De ceremonie
Door de zaal klinkt het Snevelbokkenlied: “Hoe skon is het leven in Snevelbokkenland, mi Heeswijk en Dinther en Loosbroek samen hand in hand.”
Voordat de onechte ambtenaar van de burgerlijke stand de twee in de onecht verbindt, worden de bezwaren voorgelezen, maar gelukkig ook ongeldig verklaard. Een van de bezwaren gaat er over, dat deze twee na de plechtigheid voor altijd als twee tortelduifjes samen op een duofiets zullen willen fietsen. “Nee” zegt Ad, “ben maar niet bang, ik wil ieder op een aparte fiets, maar wel samen er op uit. Nelly kan dan bij bandenpech mooi mijn banden oppompen”.
Er word ook verteld dat Nelly actief in de kerk is en soms nog de klokken luidt. Ook al wordt het moeilijk zonder kerk in Berlicum. Nelly roept dat ze het liefst altijd klokken wil blijven luiden, omdat ze op die manier de mensen bij elkaar roept.
Als Ad zijn bruid liefdevol vraagt of zij haar hele leven zijn allerliefste boerenbruid wil zijn, zegt zij volmondig: ”ja”. Prins Sander met zijn gevolg en Annemieke van de Rijdt (regiomanager Laverhof Heeswijk) feliciteren hen als eerste.
Tekst: José van der Heijden
Foto’s: Jacques Worms