Redactioneel

231001 rva Oogstfeest31vk 1250 x 1000Dit weekend was er weer het oogstfeest bij de Kilsdonkse Molen. De dag begon met een mis in de open lucht. Daarna kon ieder lekker snuffelen en zien wat de nieuwe oogst bracht.

 

Wat is oogsten? Oogsten is het binnenhalen. Het binnenhalen van gewassen, van granen, van vruchten, et cetera. Alles wat is binnengehaald kan worden gemaakt tot verkoopbaar product. Daarna kan het product zorgen voor het binnenhalen van geld door de verkoop ervan.

Tijdens het openluchtfeest waren weer voldoende kramen met lokale ondernemers die de producten uit eigen oogst te koop aanboden. Het gaat deze dag om vooral eerlijke producten. Om biologische en duurzame producten. Producten met een verhaal. Producten met een gezicht. En het gaat om ambachten die zijn vervangen door een nieuwe technologie.

Klik hier voor foto's.

Zoals bij een oogstfeest kan worden verwacht, was er een veelvoud aan kaas, honing, jam, drank in de vorm van bier en in de vorm van vruchtensap, pompoenen, olie, brood en vlees.
Maar er was ook gevlochten riet, eigen gebakken taart, cup cakes, handgemaakte kleding en huidverzorgingsproducten. En voor de afkoeling was er zelf gemaakt ijs.

Vanuit de Kilsdonkse Molen werden bloemen verkocht en werd er verteld over de fluisterboot.
Het handmatig dorsen en het touwvlechten werd gedemonstreerd en er was een oude brandweerauto. En altijd een beetje onder de radar, maar gelukkig wel aanwezig, was er ook de EHBO met moderne spullen.

Wie zaait zal oogsten
Nog een ander woord voor oogsten is verzamelen. Er hadden zich weer voldoende lokale ondernemers verzameld om iets moois van de dag te maken. En ze hebben geoogst. Ze haalden veel bekijks binnen. Het was voor de bezoekers dan ook heerlijk weer om er even op uit te gaan. En zodoende is er ook deze dag bij de molen stiekem wat geoogst.

Tekst: Anja van Aarle

Foto's: Rien van Aarle

Reacties   
0 #1 Louis van de Burgt 03-10-2023 18:31
Maak er in de 3e alinea: openluchtfeest van!! ('t is wel een mooi verhaal!)
Citeer
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen