Redactioneel

221108 PK herbouw schob bij museumboerderij 3Het bezoekerscentrum van de museumboerderij brandde in de nacht van 10 op 11 oktober 2021 bijna helemaal af. Al snel werd besloten tot herbouw.
Na allerlei voorbereidingen door Stichting het Geleer, eigenaar van de gebouwen, in goed overleg met Stichting Meierijsche Museumboerderij, die de gebouwen als museum gebruikt, is men uiteindelijk in zee gegaan met de plaatselijke aannemer: “V&S Authentiek bouwen”.

“V&S Authentiek bouwen is gespecialiseerd in het ontwerpen van maatwerk bij gebouwen en producten, die horen bij het “buitenleven”. Het bedrijf maakt driedimensionale ontwerpen aan de hand van uw wensen en uw programma van eisen. Het bedrijf is gespecialiseerd in eiken houtconstructies zoals spanten en gebinten”, zo is te lezen op hun website.
De mannen achter deze visie zijn Roel Verstegen en Sander van der Steen.
Die opvatting sprak het bestuur van beide stichtingen wel aan en na een grondige voorbereiding door een ter zake kundige architect werd begin oktober met de bouw begonnen. Het werk verloopt voorspoedig. De vlag staat inmiddels in top wat betekent dat het hoogste punt is bereikt.

Klik hier voor foto's.

In deze situatie is het goed te zien dat met pen- en gatverbindingen en ronde opleggers wordt gewerkt. De gebruikelijke werkwijze bij voormalige boerderijen.
Tegen de opleggers worden wilgentenen geplaatst, waartussen riet wordt gelegd. Vervolgens isolatiemateriaal. Uiteindelijk wordt het dak weer met riet en pannen gedekt. Dit zal pas in december gebeuren.
De muren hebben een bijzonder metselwerk. Om de rij worden de stenen met de zijkant naar voren geplaatst, de andere rij laat de kopse kant van de stenen zien. Daardoor moeten die wel door midden worden gezaagd, zodat er binnen ruimte blijft voor isolatie. Ook de binnenmuren worden in schoon metselwerk uitgevoerd. Het terrein wordt nog aangepast waardoor het nog meer gaat passen in het tijdperk (1880-1930) dat door het museum wordt uitgebeeld. Het nieuwe gebouw past straks uitstekend in de historische omgeving van het museum.

Tekst en foto’s: Peter Kriele

www.museumboerderij.nl

 

Reacties   
0 #1 F.v.d.Voort 09-11-2022 10:14
Dit metselwerk is uigevoerd

dit metselwerk is uitgevoerd in kruisverband.vroeger hoefde de stenen niet te worden doorgezaagd omdat alles steens werk was 22cm.dik
Citeer
Plaats reactie