Redactioneel

logo laaggeletterdheidDat is een van de redenen waarom iemand zich aanmeldt om beter te worden in lezen en schrijven. Zonder dat we het altijd beseffen zijn er heel wat handige mensen om ons heen, die door verschillende oorzaken in het verleden niet de kans kregen om goed te leren lezen, schrijven en rekenen. Door slimme manieren van werken kunnen ze zich vaak lang staande houden, totdat er iets gebeurt, waardoor ze denken: ‘En nu is het genoeg! Ik moet iets doen.’

Vanuit de Hadeejer zijn we met Ank Meertens, van Ons Welzijn, het gesprek hierover aangegaan. In haar werk ontmoet ze veel mensen en kan ze samen met hun zoeken naar de leerbehoefte. De uiteindelijke leervraag kan heel verschillend zijn. Sommige mensen starten nog op latere leeftijd met leren lezen en schrijven. Anderen willen hun vaardigheden alleen maar verbeteren. En weer anderen willen meer leren over het omgaan met de computer of de mobiele telefoon.

Wat het leerdoel ook is, het is altijd een stap naar het langer zelfstandig blijven.

De lessen worden naar behoefte aangeboden. Hiervoor verzorgt, in opdracht van Ons Welzijn, een leerkracht van ROC ‘De Leijgraaf’ de lessen. De leerkracht zorgt vervolgens dat vrijwilligers, in kleine groepen, de leerlingen door de lesstof nemen. Door de kleinere groepen is het ook mogelijk om de leerstijl naar wens aan te passen, waardoor het leren nog prettiger wordt.

Binnen de groep herkennen de mensen zich vaak in de verhalen van de ander en merken ze dat ze niet de enige zijn met een achterstand in deze basisvaardigheden. Het besef alleen al is een belangrijke stap en een van de mogelijke redenen om door te zetten.

In het begin gingen alleen lessen in Heesch van start. Vanaf 2019 vonden er een aantal lessen in Heeswijk-Dinther plaats en zo snel als het kan, zal er weer een nieuwe groep in ons dorp starten.

De leeftijd van de deelnemers kan variëren van 20 jaar tot zelfs 80 plus, maar met allemaal hetzelfde doel, te weten: het meer willen leren van basisvaardigheden. Een van de gehoorde reacties is: ’We ervaren nu pas dat leren ook leuk kan zijn’.

Mede door een samenwerking met de bibliotheek hoopt Ons Welzijn zo steeds meer mensen verder te helpen.

Tekst: Anja van Aarle

Reacties   
0 #1 Elena Kukuy 23-03-2021 08:20
Ik wil graag studeren in Heeswijk.
Citeer
Plaats reactie


HaDee agenda