Redactioneel

20200920 PK natuurwandeling bij Kilsdonkse molen 15 VIERKANT 15Het IVN, afd. Bernheze, heeft haar natuurwandelingen na vele  jaren eindelijk op de rit staan. Dankzij de inzet van haar penningmeester Theo Jacobs en de natuurgidsen. De eerste wandeling is begonnen op zondag 20 september bij de Kilsdonkse molen. Maar er volgen er nog meer. Daarbij worden alle kernen in de gemeente meegenomen.

Dankzij publikatie in de Mooi Bernhezer is er een 35-tal liefhebbers van de natuur komen opdagen. Daarom moest er – mede door de Coronacris – in drie groepen gewerkt worden. De eerste wandeling begon om 10.00 uur onder leiding van Jan Dortmans en Miriam de Mol.

Klik hier voor foto's.

Onderweg werd niet alleen het een en ander van de natuur meegenomen maar ook de historie. Van dit laatste wist Jan Dortmans veel te vertellen. Natuurlijk over de historie van de water- en windmolen; uniek, hiervan zijn er maar enkele van in Europa. Het is begonnen met de houten watermolen, die later overging in de windmolen vanwege de vele wateroverlast.

Miriam de Mol vertelde dat bij de ontwikkeling van dit gebied er veel onbekende planten te voorschijn kwamen, waarvan de zaden jarenlang in de grond zaten, maar die niet tot groei konden komen.

Voor de wandeling moest eerst een houten hek open gemaakt worden, want verderop lopen de brandrode runderen. Gelukkig stonden ze nu aan de andere kant van het water.

Verteld werd over de waternavel, die uitheems is en een last voor het waterschap, omdat die heel erg woekert. Er is ook veel struikgewas neergezet, waaronder de sleedoorn, waarvan je nu de bauwe bessen zag.

Onderweg vertelden werknemers van het Waterschap de Aa bij de stuw over het plan daar op proef een kleine energiecentrale te plaatsen. Als dat lukt, gebeurt het later bij meer stuwen.

Omdat we niet over het terrein van het Landgoed Zwanenburg mogen komen, moesten we over een pontje, dat speciaal voor deze wandelingen is aangelegd.

Aan het eind van de wandeling keken we nog even naar een schuur waar een kerkuilenkast hing.

Hierna volgden nog twee wandelingen respectievelijk onder leiding van Mart Jenneskens en Theo Jacobs.

Tekst en foto’s: Peter Kriele

Reacties   
0 #1 van den Broek Christ 21-09-2020 22:15
herinnering aan mijn jeud op Zwaneburg tot 1954
Citeer
Plaats reactie