Redactioneel

200728 Suriname 2Op 21 augustus zal huisarts Damiaen van Doorninck voor twee weken naar Suriname reizen om de huisartsen in Paramaribo en poliklinieken in het binnenland te adviseren op het gebied van veilige praktijkorganisatie en zorg voor Coronapatiënten thuis.

200728 Suriname 1 “Als huisarts heb ik dit voorjaar gewerkt in het zwaarst getroffen gebied van Nederland en geleerd hoe een praktijk het beste is in te richten voor veilige zorg”, vertelt Damiaen. Suriname verkeert op dit moment in een financiële crisis en heeft weinig middelen om deze pandemie het hoofd te bieden. Damiaen kent de gezondheidszorg in Suriname goed. Voordat hij als huisarts in Heeswijk-Dinther begon, heeft hij 3,5 jaar als tropenarts in het binnenland van Suriname gewerkt.
200728 Suriname 4Op maandag 20 juli verzuchtte Damiaen tegen Jona de Laat, zijn praktijkondersteuner, dat in Suriname maar heel weinig saturatiemeters zijn. Deze meters zijn onontbeerlijk in de beoordeling van patiënten met COVID. Met name aan de hand van het zuurstofgehalte in het bloed wordt immers bepaald of een patiënt naar het ziekenhuis moet. De adviezen die Damiaen geeft, zijn voor een belangrijk deel gebaseerd op het gebruik van de saturatiemeter.
“Dan moeten we een sponsoractie opzetten!”, zei Jona strijdvaardig, “Ik denk dat best veel mensen in het dorp hier graag bij willen helpen”. Damiaen vond dat een geweldig plan. “Het zou geweldig zijn als we vanuit ons dorp, dat door Corona zo zwaar getroffen is geweest, hulpmiddelen kunnen sturen naar een land dat het nú heel zwaar heeft.

200728 Suriname 5Ik kan de saturatiemeters zelf meenemen naar Suriname en zorgdragen dat ze allemaal op de juiste plek terecht komen. Er zijn betrouwbare saturatiemeters te koop voor 25 euro per stuk en ik ben heel blij met elke saturatie meter die ik kan meenemen op 21 augustus. Mijn droom is dat het lukt 100 saturatiemeters mee te kunnen nemen voor huisartspraktijken en poliklinieken in het binnenland van Suriname, dat zou voor Suriname meteen een grote stap vooruit zijn in deze COVID crisis!”
Samen met Wilson Bosch maakte Jona de Laat een plan hoe dit op hele korte termijn, vóór de bouwvakantie, kon worden gerealiseerd. Damiaen kreeg de opdracht op een A-4tje uit te leggen wáárom die saturatiemeters zo belangrijk zijn voor Suriname. Vervolgens ging Jona op haar vrije dag op de fiets zo veel mogelijk bedrijven langs in Heeswijk-Dinther met dit verhaal.
Het resultaat is méér dan hartverwarmend. Drie dagen na de fietstocht van Jona hebben ze de toezegging voor 120 saturatiemeters, dat is 3000 euro! Voor 94 saturatiemeters is het bedrag ook al daadwerkelijk binnen. “Het heeft mij diep geraakt dat dit is gebeurd, het is fantastisch dat de ondernemers van Heeswijk-Dinther zo snel, zo spontaan en zo gul hebben gereageerd. Iets waar ze trots op kunnen zijn! Ik kan jullie verzekeren dat in Suriname een heleboel huisartsen en artsen in het binnenland héél blij zullen zijn met deze kleine, maar onmisbare, apparaatje”, schrijft Damiaen in zijn mailtje naar de ondernemers die hebben gedoneerd. “Ik ga nu met vertrouwen naar Suriname in de wetenschap ook niet alleen in theorie, maar ook in de praktijk écht iets tekunnen bijdragen. En dat is hard nodig, want vandaag werden de corona maatregelen in Suriname weer verder aangescherpt vanwege de snelle stijging van het aantal nieuwe besmettingen.” Damiaen is Jona de Laat en Wilson Bosch dan ook erg dankbaar voor hun daadkrachtig handelen.

De rekening is nog open, ook particulieren kunnen doneren, graag zelfs! “Wat meer meters is natuurlijk alleen maar mooi, dan kan ik misschien ook wat voor de ziekenhuizen en Regionale gezondheidsdiensten doen. “
Doneren kan op rekening van D.J. van Doorninck NL62RABO0300254970.

Tekst: Esther Mollema

Foto's: Archief Damiaen van Doorninck

Reacties   
0 #2 Cindy Nieuwenhuijsen 01-08-2020 13:32
Wat een goed initiatief. Als anesthesiemedewerker zelf zwaar fan Vd saturatiemeter :) Veel succes en dat veel mensen geholpen mogen worden!
Citeer
0 #1 H. Van Til 30-07-2020 14:27
Ik ben geboren en getogen in Suriname. Natuurlijk doneren wij 4 meters.
Citeer
Plaats reactie