kaft dagboek c habrakenDE INVASIE IN NEDERLAND 1944

Zaterdag 23 september 1944

De zo gevreesde nacht verliep echter rustig. Er waren geen Duitse troepen door Dinther gekomen.

Misschien een patrouille. 's Morgens kwamen de mensen weer naar hunne woningen terug. Ik zelf ben even naar de fabriek wezen werken, omdat er vrijdags een beetje melk was geleverd, daar het toen rustig was.

Ook zaterdags kwamen er nog een paar melkrijders met een beetje melk, die echter mee ruw verkocht werd aan de burgers. In die dagen en ook vandaag veeltijds bij Maria doorgebracht. In Dinther was het wel rustig maar toch hing er een gedrukte spanning. Er was geen enkele Amerikaan meer te zien in Dinther of Heeswijk. Deze waren vrijdag avond voor versterking naar Veghel terug geroepen.

De spanning werd nog grooter toen er om ongeveer 5 uren in de n.m. een zestal Duitsers per rijwiel van de richting Berlicum door ons dorp kwamen, en den weg naar Veghel op reden. Ze vroegen den weg naar het Beugtse kasteel. Een half uur later kwamen ze terug en waren zelfs zo brutaal dat ze nog een paar rijwielen afnamen, o.a. van Martinus van de Zangen en Piet van Zutphen, Dorp.

's Nachts bij mijn broer geslapen, omdat het thuis al vol was. Verder gebeurde er deze dag niet veel bijzonders. De afgeloopen week is voor ons echter zeer onzeker geweest, want ons dorp veranderde om den dag van bezetting.

Den eenen dag zag men Amerikaansche soldaten in Dinther en den andere dag Duitse soldaten. Het was een onrustig leven.

Plaats reactie


app