140911-wvdl-Heilaren 5 LargeInformatie over sociale huurwoningen.

Vandaag deel 3 van de serie ideeën en voorbeelden bij de jongerenwedstrijd “Betaalbaar bouwen in HaDee”: Huurwoningen bouwen, verhuren en verkopen.


Sociale huurwoningen bouwen, die verhuren en na de wettelijk bepaalde tijd weer verkopen, is een idee van leden van de Stichting Actief Burgerschap.

Want ook in HD is er een nijpend tekort aan sociale huurwoningen.
Je spreekt over sociale huurwoningen bij een huurprijs die bij voorkeur lager is dan € 580,-- en maximaal € 710 per maand. Als je kans ziet die te bouwen ( alleen of met een groep), dan kun je er zelf in gaan wonen en de andere huizen verhuren aan mensen met een laag inkomen. Men noemt dat sociaal verhuren. Je verhuurt tenminste voor 10 jaar. Als daarna een huurder vertrekt, mag de woning worden verkocht.

Er is echter ook nog een andere werkwijze.
Als je de Teerlingstaat in Heeswijk in fietst, kom je in een straat met leuke, moderne huizen, opgetrokken van rode bakstenen.
In verband met het bouwproject Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, kortweg CPO, in Heeswijk, ben ik in gesprek met Niels van Emmerik over het ontstaan van deze straat.

“Begin mei van dit jaar ben ik in mijn nieuwe huis gaan wonen”, zegt Niels.
“ In navolging van initiatieven in onder andere Nistelrode, hebben we een vereniging opgericht genaamd CPO Heeswijk-Dinther. Dit op advies van mijn vader, Ad van Emmerik, die een bouwadviesbureau heeft. Alle geïnteresseerden waren mensen, die graag in Heeswijk-Dinther wilden (blijven) wonen en een betaalbaar huis zochten”.
Niels vertelt, dat het idee was om met een groep zelf te gaan bouwen om op die manier de kosten te drukken. Gezamenlijk inhuren van adviseurs, samen architect en aannemer zoeken en samen materialen inkopen. Daarmee kun je veel geld besparen. Ondanks de forse grondprijs kan je dan een tussenwoning realiseren voor ruim € 150.000, =.

Woensdag 14 oktober ’15 zal er meer informatie over dit CPO project gepubliceerd worden.

Ga voor meer informatie op de site www.hadeejer.nl  naar DORPSNIEUWS en daarna JONGERENWEDSTRIJD; daar vind je tevens het inschrijfformulier en het reglement.

Foto’s: Wim van der Lubbe en Fred Lennings
Tekst: Fred Lennings.

Plaats reactie