150316-wvdl-Heilaren II 13VOORKANTInformatie over grond: bestemmingsplan, grondbeleid, bouwrijp maken, kostprijs in de praktijk.

Sinds1 september publiceert Hadeejer.nl iedere week over de Jongerenwedstrijd Betaalbaar bouwen in Heeswijk-Dinther. Op 20 september schrijft Jip een reactie:
“Hoe kun je nou een concrete en realistische begroting maken als je er totaal geen verstand van hebt maar wel de ideeën?”


Onder andere deze reactie heeft er voor gezorgd dat de organisatoren besloten hebben om een aantal belangrijke gegevens op deze website voor iedereen bekend te maken.
Zoals ik dinsdag al schreef een soort basiscursus “betaalbaar bouwen in vier delen”.

Vandaag volgt deel 2, maandag 12 oktober deel 3 en woensdag 14 oktober deel 4.
Deel 2 gaat over bestemmingsplannen, bouwrijp maken, de kostprijzen zoals die in de praktijk voor komen en het grondbeleid.

Grondbeleid heeft te maken met het feit, dat de gemeente voor haar grondgebied bestemmingsplannen heeft ontwikkeld. Belangrijk is het verschil tussen de kom van het dorp en het buitengebied. In het project Betaalbaar Bouwen gaat het over de kom van een dorp, want in het buitengebied zijn extra beperkingen.
De gemeente heeft grote stukken grond binnen de kom in haar bezit en heeft besloten dat woningbouwprojecten van drie of meer woningen altijd op haar grond moeten worden gebouwd.
De grondprijs van gemeentelijke bouwgrond met aansluitingen voor energie, riool, parkeren, wegen, enzovoort is in HaDee voor koophuizen ongeveer € 260,-- per m2. exclusief btw en € 315,-- per m2 inclusief btw. Voor 100 m2 betaal je dus € 31.500.-- Voor een tussenwoning is 100 tot 120 m2 het minimum.
Bij sociale woningbouw en sociale huurwoningen zijn de prijzen lager. Hier werkt de gemeente met een vast bedrag per woning.
Natuurlijk mag je ook op eigen grond bouwen, maar dan mogen het niet meer dan twee woningen zijn. Ook is het mogelijk een (oude) bestaande woning te kopen en te splitsen in twee woningen. Vaak moet je dan wel veel verbouwen.

Ga voor meer informatie op de site www.hadeejer.nl naar DORPSNIEUWS en daarna JONGERENWEDSTRIJD; daar vind je tevens het inschrijfformulier en het reglement.

Tekst: Fred Lennings.
Foto’s: Wim van der Lubbe

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen