Evenementen

160911-FL-OMD VoorkantZoals ieder jaar organiseert de Meierijsche Museumboerderij de open monumentendag samen met Heemkundekring De Wojstap. Ook op de Kilsdonkse Molen was er veel aandacht voor de iconen en symbolen, het thema van dit jaar.

Meer foto's

Als je als fietser ’s morgens op de Museumboerderij aan komt is het een drukte van belang. Het Sint-Willibrordusgilde Heeswijk marcheert het terrein op. In vol tenue, bazuingeschal, trommelend en de vaandels in de lucht.

Het gilde opent op deze wijze de open monumentendag en zijn tentoonstelling over het gildezilver in de Schop van de boerderij. Gezien het thema van de dag is het logisch dat het gilde mee doet. Hun bescheiden tentoonstelling laat echte voorbeelden zien van iconen en symbolen.

Maar ook in de karschop gaat het duidelijk over symbolen en iconen. Een prachtige fototentoonstelling laat zien hoeveel symbolische afbeeldingen te vinden zijn in Hadee.

Verder is er op de museumboerderij van alles te doen. Er worden boerenbrood, pizza’s en pannenkoeken gebakken, er zijn kraampje van kunstenaars, de kinderen kunnen kleien, enz. Een deel van Stal Bertus uit Loosbroek is aanwezig en sinds open monumentendag 2015 kun je in de museumboerderij ook nog de tentoonstelling bezoeken over historische kleding.

De Meierijsche Museumboerderij en Heemkundekring De Wojstap hebben een fietstocht over hetzelfde thema in elkaar gezet. Wanneer men de route gaat fietsen kom je nog veel meer symbolen tegen in Hadee en in Loosbroek. Ongelofelijk hoeveel het er wel niet zijn.

Gelukkig is de fietstocht gedrukt op papier en blijft die nog lange tijd verkrijgbaar in de Museumboerderij, bij de heemkundekring, de Abdij van Berne en de Kilsdonkse Molen. Je kunt opstappen bij de boerderij, de Kilsdonkse Molen of de Abdij van Berne.

Het is de fietstocht die de drie genoemde monumenten bij elkaar brengt. In de Abdij kan men een rondleiding krijgen en uiteraard de prachtige iconenverzameling bewonderen. In dit geval moet men het woord iconen wel letterlijk nemen.

Ook op de Kilsdonkse Molen is het gezellig druk. Er is live muziek, je kunt met de fluiterboot mee en uiteraard rondgeleid worden in de molens. De Kilsdonkse Molen heeft er ook voor gekozen haar symbolen in een fototentoonstelling te laten zien en wel op een hele originele wijze: met fotocollages buiten in de wei achter de molen.

Tekst en foto’s: Fred Lennings

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen