Dorpsnieuws

241222 EM Mierikswortel 04Rond lopend in onze tuinen zien we dat de natuur zich helemaal in de winterstand bevindt. Het gedeelte van de plant wat boven de grond zit vergaat en alle gezonde inhoud stoffen trekken zich terug in de wortels. Zolang het niet of bijna niet vriest is het dan ook de ideale tijd om de wortels van de planten te gebruiken.

De winter is het seizoen van griep en verkoudheid. De wortel van de mierikswortel kan dan vanwege zijn geneeskracht veel voor ons betekenen. Ook kan hij héél goed gebruikt worden tijdens het bereiden van gerechten. De mierikswortel ondersteunt namelijk de werking van de spijsvertering, maar hij heeft ook een heerlijk pittige smaak.

Klik hier voor foto's.

De mierikswortel heeft een antibacteriële en virale werking en is daardoor ideaal om te gebruiken bij:
  • hoesten
  • slijm in je keel
  • keelpijn.

Verder heeft hij een positieve invloed op de hormonen en ondersteunt hij de stofwisseling.

Belangrijk:
  • zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven adviseer ik om geen mierikswortel te gebruiken
  • gebruik je medicijnen voor je bloeddruk, onthoud dan dat mierikswortel een bloeddrukverlagende werking heeft.
Hoe kun je de mierikswortel gebruiken?
  • thee van zetten
  • in honing verwerken door de wortel te raspen, een nachtje in de honing te laten staan, het dan te zeven en aan een kruidenthee toe te voegen
  • in een sausje.
 
Recept mierikswortelsausje:
  • laat 1 deel yoghurt uitlekken
  • voeg daar dezelfde hoeveelheid mayonaise aan toe
  • begin met 1 theelepeltje (want het heeft een scherpe smaak) geraspte mierikswortel toe te voegen en vul het aan als je de smaak niet sterk genoeg vindt
  • voeg een paar handjes verse kruiden toe zoals peterselie, dille, bieslook, koriander
  • voeg een scheutje citroensap toe
  • voeg peper en zout naar smaak toe.
 

Omdat ik te veel mierikswortel had uitgegraven en niet van verspilling houd, besloot ik voor mijn kinderen een potje mierikswortel in te maken. Ik maakte de mierikswortel in de blender fijn en voegde daarna per wortel 1 theelepel suiker en 4 eetlepels azijn toe. Ik kneedde het mengsel met de hand tot er vocht vrij kwam. Gelukkig ging dat vrij snel. Het kneden is namelijk heftig door de geur van de mosterdglycoside die vrijkomt. De mosterdglycoside is mede ook de stof die bepalend is voor de geneeskracht. Dus houd met het snijden en kneden maar een stapel zakdoekjes bij de hand. De ingemaakte mierikswortel is in de koelkast ongeveer een maand houdbaar.

Je kunt de mierikswortel die over is, ook in keukenpapier in de koelkast bewaren en het raspen als je de wortel wilt gebruiken.

Succes.

Met kruidige groet Jos van der Heijden-van den Berg

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

app

HaDee agenda