Dorpsnieuws

Woensdag 21 augustus groepswandelen tussen 8.00u en 17.00u Startlocatie: Kilsdonkse Molen, Kilsdonkseweg 4, 5473 KK Heeswijk-Dinther. 
Let op: Regel voor de start het kopen van een consumptiebon, als je tussen de middag iets wilt eten.

Op de inschrijftafel is te zien wat er aangeboden wordt en wat de prijs ervan is.
De tocht start bij de Kilsdonkse molen in Heeswijk Dinther. Nergens in Europa vind je de combinatie van een watervlucht-korenmolen en watergedreven oliemolen. Die combinatie is te zien op de as tussen de twee waterraderen. Een indrukwekkend staaltje vernuft en vakmanschap uit de Nederlandse molengeschiedenis. De molen vindt zijn oorsprong in de 13e eeuw. Naast de molen is een tentoonstellingsruimte, waar rondleidingen verzorgd worden. De inschrijving voor de wandeling is in het bezoekerscentrum.

Kilsdonkse molen

Het binnenwerk van de molen

Na vertrek gaan we via de Boterweg het buitengebied in, waarbij we de Aa regelmatig zullen zien. Bij de AA-kantstraat steken we een klein natuurgebiedje door en komen wat verder bij het Airborne monument. Deze kapel herdenkt de bevrijding van Heeswijk door de 101ste Airborne Divisie tijdens operatie 'Market Garden'. In de kapel staat een klein beeldje van een parachutist.

Iets verder steken we de Aa weer over en gaan een natuurgebied door. We volgen dit pad tot voor Kasteel Heeswijk. Daar maken we een lus door het landgoed om uit te komen bij de parkeerplaats van het kasteel. De wagenrust staat daar gepland. We hebben er dan zo’n acht kilometer op zitten.
Pad langs de Aa

Kasteel Heeswijk kent een bewogen geschiedenis die terug gaat tot het jaar 1080. Het is in de loop van de eeuwen veelvuldig verwoest en herbouwd. De huidige vorm dateert uit 1835, het resultaat van een grondige verbouwing en uitbreiding naar de wensen van André Van den Bogaerde van Terbrugge, die van Kasteel Heeswijk z’n woon- en werkpaleis maakt. Hij geniet vooral bekendheid als eerste Gouverneur van de Koning in Brabant na de afscheiding van België in 1830.

Wij gaan vervolgens door het buitengebied terug naar Heeswijk. We passeren de plaats aan de noordzijde, waarbij we nog een rondje maken door het parkje en de kruidentuin bij de Abdij van Berne. Daar leeft een norbertijnengemeenschap, die naast de godsdienstige activiteiten op allerlei terreinen actief is. In de tuin zien we onder andere de plek waar hop verbouwd wordt om hun unieke Berne Abdijbier te brouwen.
Vandaar voert de route terug naar de Klisdonkse molen, waar de grote rust is. Zo’n vijftien kilometer zit er inmiddels op.
Abdij van Berne

Na de rust voert de route ons richting Veghel. Via De Knokert gaan we onder de A50 door. We wandelen richting de Aa en steken deze over. Iets verderop maken we, via grotendeels een zandpad een lus om het uitgebreide sportcomplex dat daar ligt. In een parkje is een korte rust. Daarna komen we uit bij ’t Duits Lijntje. Het Duits Lijntje is van oorsprong een unieke verbinding tussen Oost en West (Boxtel - Wesel). De spoorlijn is in 1873 geopend door de Noord-Brabantsch-Duitse Spoorweg-maatschappij (NBDS). Het doel van deze lijn was het tot stand brengen van een rechtstreekse korte verbinding tussen de zeehavens Vlissingen, Antwerpen en Rotterdam en het Duitse achterland. Na faillissement van de NBDS werd de lijn door de NS uitgebaat. In 1950 werd de lijn voor personenvervoer gesloten. En in 2004 beëindigde de NS het goederenvervoer op het laatst overgebleven stuk van Boxtel tot Veghel. Wij lopen een deel langs de resten van de rails, die daar nog liggen, tot we weer de Aa bereiken.

Pad langs de Aa

Brandrode runderen langs de Aa

Daar volgen we zo’n 1½ km een graspad langt de Aa. Dit gebied wordt begraasd door het Brandrode Rund, een oud ras dat uitstekend tegen het buitenleven bestand is.
Daarna steken we de A50 weer over en komen via de Zwanenburgweg, langs Kasteel Zwanenburg, terug bij ons punt van vertrek.
Tijd om nog even neer te strijken voor een drankje, na een hopelijk mooie wandeling.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen