Dorpsnieuws

SchouwMensen die aan een sloot (B-watergang) wonen zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van die sloot. Jaarlijks controleren wij of dat goed gebeurd is. Zo niet, dan sturen wij een brief met het verzoek om dat alsnog te doen. Deze controle noemen we de schouw. De afgelopen jaren vond de jaarlijkse schouw plaats in januari. Vanaf dit jaar starten we voortaan op 15 november.

Peter van Dijk, bestuurder waterschap Aa en Maas: “We hebben de schouwdatum vervroegd omdat de sloten gemaaid moeten zijn voordat de ergste nattigheid valt. Mocht dit nog niet gebeurd zijn op het moment dat wij langskomen, dan vragen we mensen om dit alsnog te doen. Hoe later in het jaar, hoe groter de kans dat er juist dan niet meer gemaaid kan worden omdat het te nat is. Vanuit het veld hoorden we regelmatig terug dat mensen deze reminder liever eerder hadden gehad. Vandaar dat we voortaan in november schouwen. Het liefst treffen we dan natuurlijk alleen maar schone sloten aan. Zo niet, dan is er nog tijd genoeg om het alsnog in orde te maken.”

Waarom slootonderhoud

Nu we te maken krijgen met steeds extremer weer, is goed onderhoud van sloten en beken belangrijker dan ooit. Om water zoveel mogelijk vast te houden, maar ook om bij hevige regenval overtollig water af te kunnen voeren om wateroverlast in de omgeving te voorkomen.

Regels slootonderhoud

Je bent zelf verantwoordelijk voor een schone sloot gedurende het hele jaar. Niet alleen in de schouwperiode. Dit geldt alleen voor de B-watergangen. De A-watergangen (hoofdwatergangen) onderhouden wij zelf. De regels voor slootonderhoud zijn te vinden in de Keur.

Tijdens de schouw controleren we of het onderhoud goed is uitgevoerd. Dat betekent;

  • de oevers en waterplanten zijn gemaaid;
  • planten en (drijvend) vuil uit sloten en van de taluds zijn verwijderd;
  • in het water hangend hout is verwijderd;
  • de in- en uitstroom van duikers of bruggen vrij is van planten, (drijvend) vuil en bagger.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op onze pagina over de schouw. Via ‘zoeken op postcode’ kun je zien of er op jouw perceel sprake is van een schouwsloot. Voor vragen kun je bellen naar  088 - 17 88 000 of een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen