Dorpsnieuws

Ernest de GrootOp 2 febuari 2023 gaf Ernest de Groot een lezing over het Aa-dal.
Het was die avond druk in het Willebrordcentrum in Heeswijk. Zeker 50 belangstellenden waren naar deze lezing gekomen, welke door het IVN afd. Bernheze was georganiseerd.
Het blijkt wel dat zo’n lezing aanslaat zeker als het gaat over het landschap.

lezing E.de Groot bij IVNHet landschap dat op allerlei manieren onder druk staat.Waardoor er dringend behoefte is aan mensen die daar verbetering in brengen. En een van hen is Ernest de Groot. Hij heeft het Waterschap Aa en Maas op tijd wakker geschud.
Dat bleek duidelijk uit deze lezing. Veel is al verbeterd. Denk maar eens aan de meandering van de Aa en de ecologische verbindingszones. Zaken die iedereen in het landschap kan waarnemen. Maar ook de maatregelen tegen de verdroging. Nu worden ook in de wintermaanden de stuwen wat hoger gezet, zodat het water langer wordt vast gehouden. Ook in de Peel worden maatregelen genomen. Een gebied dat werkt als een spons. Die functie hebben we jarenlang onderschat. Het zorgde steeds voor wateroverlast in Noord-Oost-Brabant, omdat het water te snel werd afgevoerd. Ook duikers kunnen er voor zorgen, dat de landerijen wat natter blijven door ze wat hoger in de waterlopen te leggen.
Ernest de Groot legde een en ander uit aan de hand van diverse kaarten van Topotijdreis.nl , welke op internet zijn te raadplegen. Hij vergeleek daarbij regelmatig de situatie zoals die was vóór en na de ruilverkaveling en vóór en na het rechttrekken van de Aa. Vooral de ruilverkaveling in de 70-er jaren van de vorige eeuw heeft veel invloed gehad op het aanzien van het landschap. De kleinschaligheid is op veel plaatsen verdwenen en dat is ten koste gegaan van de variatie in de natuur en de aantrekkelijkheid van het landschap.
Hij liet vervolgens enkele voorbeelden zien zoals de meanderingen en stuwen, waarnaast een vispassage is aangelegd. Daarnaast behoeft ook de bodem de nodige verbetering. Door al die kunstmest en bestrijdingsmiddelen zit er weinig leven meer in de bodem. Als daar geen gebruik meer van wordt gemaakt, zal er meer dierenleven zoals regenwormen in komen, en ook een grotere variatie aan planten.
Dan wordt de bodem luchtiger en houdt die meer regenwater vast.
Hij gaf nog aan dat Nederland de grootste variatie aan landschappen heeft van heel West-Europa namelijk:
krijt/löss, zand, rivierklei, zeeklei, laagveen, hoogveen, duin, grote wateren, stad/stedelijk gebied, droogmakerij/polder.


Miriam de Mol bedankte Ernest de Groot voor deze boeiende lezing en zei dat er op 13 maart hier weer een lezing is die gaat over de wulp.  

Ernest de Groot is lid van het dagelijks bestuur (tevens loco-dijkgraaf) van waterschap Aa en Maas namens Water Natuurlijk en lid van het algemeen bestuur van het Brabants Landschap. Verder is hij actief als IVN natuurgids en landschapsbeschermer en landschapsbeheerder in de regio Uden-Veghel.
In 2014 en 2015 was hij de bijna groenste politicus van Nederland.

Peter Kriele

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen