Dorpsnieuws

kruiwagens vol met zaailingenBurgerinitiatief Clima Silva plant eerste bomen

Op vrijdagochtend 28 oktober 2022 is het druk in de Eikenhoek in Heeswijk-Dinther. In de tuin van Annemarie en Patrick de Wit verzamelen zich een hoop mensen met steekschoppen en kruiwagens. Goedlachs wordt er gestart met een kopje koffie en thee.

Clima silva plant bomenPersoneel van de bedrijven Exact Software en Axians gaat samen met Burgerinitiatief Clima Silva boompjes oogsten in deze en nog een andere grote tuin, om aansluitend die jonge aanwas te planten in het bos van Rob Geurts in Nistelrode.
Vooraf zijn alle zaailingen gemarkeerd door expert Eva Buné en tijdens het oogsten worden de boompjes in wording geregistreerd door initiatiefnemer Lydia Fraaije. Fraaije: “We tellen elke boom, soort en gaan bijhouden wat die boompjes lokaal aan ecosysteemdiensten leveren. Dus onder andere het binden van stikstof, opslaan van CO2 en het koelend vermogen. Later komt dat op de site die we aan het ontwikkelen zijn.”
“Om de boompjes te beschermen hebben we restmateriaal van Greenmax gekregen, ook zij steunen ons inititatief,” aldus Martijn van Iterson. Iedereen werkt dus vrijwillig mee aan het aanplanten van bomen. En om de inwendige mens te versterken trakteerde de nieuwe boseigenaar op een heerlijke lunch!

Met 31 inheemse soorten, zijn er totaal 262 boompjes geoogst en geplant.

https://clima-silva.nl

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen