Dorpsnieuws

HHerhaalprilet aantal besmettingen met het coronavirus neemt verder toe. In de GGD-teststraten, in de verpleeghuizen en in de ziekenhuizen melden zich steeds meer mensen met een coronabesmetting. Om Nederland open te houden en de zorg voor iedereen toegankelijk, is het nu extra belangrijk om te testen bij klachten en om de herhaalprik te halen.

GGD artsen Fransje Metz-Heijmans en Arjan van Laak geven antwoord op veelgestelde vragen.

Doe je een zelftest of ga je testen bij de GGD?

“Bij coronaklachten of wanneer je in contact bent geweest met iemand met corona doe je altijd een zelftest. Dit geldt ook voor kinderen. Bij een positieve zelftest hoef je geen bevestigingstest te doen bij de GGD. Voor bepaalde doelgroepen is het advies om een afspraak te maken bij de GGD:

  • Zorgmedewerkers die werken met mensen met een kwetsbare gezondheid
  • Inwoners van een verpleeghuis of een andere instelling met kwetsbare personen (boven de 70 jaar of met een ernstige afweerstoornis)
  • Mensen die thuis wonen en naar de dagbesteding gaan (boven de 70 jaar oud of met een ernstige afweerstoornis)
  • Mensen die geen zelftest kunnen doen, ook niet met hulp van anderen
  • Mensen die een herstelbewijs nodig hebben

Behoor je tot een van deze doelgroepen? Maak online een testafspraak bij de GGD (www. coronatest.nl). Of bel naar 0800 1202.”

Wat houdt isolatie in en hoe lang duurt dit?

Als je een positieve testuitslag hebt, dan blijf je thuis en ga je in isolatie. GGD-arts Fransje Metz-Heijmans legt uit wat dit betekent en hoe lang je in isolatie moet: “Als je in isolatie gaat, dan leef je gescheiden van je huisgenoten, bijvoorbeeld in een aparte ruimte. Kies je ervoor om dit niet te doen, dan loopt je gezin of je huisgenoot meer kans om ook besmet te raken. De isolatieperiode is als volgt:

  • 5 dagen na je eerste klachten
  • Ben je de laatste 24 uur klachtenvrij, dan kun je na 5 dagen weer uit isolatie
  • Ben je niet klachtenvrij? Blijf dan in isolatie totdat je klachtenvrij bent en nooit langer dan 10 dagen

Doe de check op mijnvraagovercorona.nl. ”

Hoe bepaal je het moment waarop coronaklachten beginnen?

GGD-arts Arjan van Laak legt uit: “Wanneer je klachten beginnen is niet altijd goed te bepalen. Typische klachten die horen bij het coronavirus zijn keelpijn, hoesten, koorts, neusverkoudheid en plotseling verlies van reuk en smaak. Het moment waarop je gezondheidssituatie anders voelt, is het moment waarop de klachten zijn begonnen en dan start de isolatieperiode. Je begint bijvoorbeeld met hoesten (of het patroon verandert) of je hebt ineens koorts of een rare kriebel. Op het moment dat je een test doet, kun je dan terugrekenen naar het moment dat jouw gezondheid veranderde om te bepalen hoe lang je binnen moet blijven.”

Wanneer bel je de huisarts?

“Je belt de huisarts als je plotseling veel zieker wordt, bijvoorbeeld wanneer je benauwder wordt of hoge koorts krijgt. Op huisartsenwebsite www.thuisarts.nl staat meer uitgelegd wanneer je de huisarts kunt bellen. Je hoeft de huisarts bijvoorbeeld niet te bellen om een positieve test door te geven, als je vragen hebt over de isolatieduur of wanneer je aan de beurt bent voor je coronaprik. Twijfel je tot wanneer je binnen moet blijven, bel dan naar de GGD via 088 368 7777 of kijk op www.mijnvraagovercorona.nl.”

 Waarom een herhaalprik tegen corona?

“De bescherming door het vaccin neemt na verloop van tijd af. Om goed beschermd te blijven is het belangrijk om de herhaalprik te nemen. Als zorgprofessional vind ik het belangrijk dat er gevaccineerd wordt. Patiënten worden minder ziek van corona en de verdere verspreiding van het virus wordt tegengegaan. Het beschermt niet alleen je zelf, maar ook kwetsbare mensen om je heen. Je hebt minder kans om Covid-19 te krijgen en als je het toch krijgt, heb je minder kans om ziek te worden. Na een coronabesmetting of eerdere vaccinatie wacht je 3 maanden tot het nemen van de herhaalprik,” legt GGD-arts Fransje Metz-Heijmans uit.

Je hebt een vaccinatie laten zetten en hebt daarna een positieve coronatest

GGD-arts Arjan van Laak: “Je kunt geen corona krijgen door een prik. De vaccins bevatten namelijk geen coronavirusdeeltjes en een vaccinatie heeft geen invloed op de testuitslag. Als een coronatestuitslag positief is, dan ben je besmet door corona. Let op: pas een week na de vaccinatie ben je volledig beschermd.”

Kan je de griepprik en coronaprik kort na elkaar laten zetten?

“De griepprik en de coronaprik kunnen beide veilig en effectief gezet worden op dezelfde dag of kort na elkaar. Er hoeft dus geen periode tussen beide prikken te zitten. Je gaat naar de GGD voor de coronaprik. De huisarts zet de griepprik en de pneumokokkenprik. Je krijgt hiervoor een aparte uitnodiging. Het is landelijk bepaald dat de GGD en huisartsen deze prikken apart zetten.”

 Vaccinatielocaties regio Hart voor Brabant

Voor de herhaalprik kun je in de regio van GGD Hart voor Brabant op afspraak terecht bij de volgende 7 vaccinatielocaties:

  • Veghel aan De Amert 605

Afspraak maken voor coronavaccinatie kan op de volgende manieren:

  • Online via  planjeprik.nl
  • Telefonisch via het landelijke afsprakennummer 0800 7070
  • Inwoners die 65 jaar en ouder zijn en wonen in de regio van GGD Hart voor Brabant kunnen rechtstreeks bellen naar het telefoonnummer van de GGD 085-0871334 voor hulp bij het maken van een afspraak
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen