Dorpsnieuws

Logo De WojstapHet huis Ter Weer stond aan de Steen-en Stokstraat ongeveer op de huidige parkeerplaats

In 1982 kwam Jan van der Leest tot de conclusie dat het huis Ter Weer gebouwd was op datgene wat was overgebleven van de middeleeuwse hoeve Ten Wijer.

 

De restanten die werden aangetroffen op het opgravingsterrein in het bestemmingsplan Rodenburg I zouden van deze bouwsels afkomstig zouden. 
       In de Kronieken van de Heemkundekring De Wojstap nr. 2 juni 2019 en nr. 3 september 2019 kwam Elle Klop – op basis van uitgebreider en nieuw archiefmateriaal – tot de slotsom dat dit niet juist was. De hoeve Ten Wijer heeft niet op de plek gestaan waar in 1982 opgravingen werden verricht maar stond in het Santrot (het Zand), waarschijnlijk nabij het ven dat destijds tegenover de woonboerderij aan de Heuvelstraat 7 was gelegen en dan meer naar de Steen- en Stokstraat.
Op de plek waar de opgravingen in 1982 werden verricht hebben hoogstwaarschijnlijk de uit de 14e eeuw afkomstige boerenhoeven de Scilderscamp en de Wijngaartse Hoeve gestaan.
       Het fraaie huis Ter Weer met een adellijke allure heeft tegenover de boerderij van Buijs aan de Steen- en Stokstraat gestaan, derhalve op of nabij de plek waar nu de parkeerplaats ligt van de hockeyclub. Dit huis Ter Weer dat stamt uit de 16e eeuw en is waarschijnlijk gebouwd op de restanten van de 14e eeuwse hoeve de Rodenborg. In de verkoopakte van 1670 wordt het vermeld als “een adellijke huysinge, hoff, bomgaert, acker- en hoylanden etc.” Tot op heden zijn daar nog geen opgravingen verricht.       
      Het huis Ter Weer was in 1776 vanwege bouwvalligheid afgebroken. Bij Ter Weer hoorde een bijgebouw, dat neerhuizing werd genoemd. Dit neerhuis stond op de hoek van de Heilarensestraat en de Hommelsedijk. Daar waar ook de twee boerenhoeven stonden. De neerhuizing werd in 1979 gesloopt. 

Heemkundekring De Wojstap
Peter Kriele

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen