Dorpsnieuws

LespakketHierin zijn opgenomen 2 films van Regio Filmproducties

75 Jaar na de bevrijding hebben de twee films die de Stichting Regio Filmproducties heeft gemaakt over de oorlog,  geïnspireerd om daar een lespakket van te maken voor  de basisscholen. 

Jos Korsten, zelf 25 jaar leerkracht van groep 7/8 geweest ontwikkelde een prachtig lespakket en zoals hij zei: "Zo betrek je de jeugd bij een belangrijk deel van onze geschiedenis, en dat betreft niet alleen de 2de WO. Ook de gevolgen van deelname aan vredesmissies en uitzendingen naar Afghanistan en andere oorlogsgebieden staan centraal in het lespakket."

Het lespakket heeft de titel meegekregen van "Boven Water" mede omdat er in de film een belangrijke kluis boven water gehaald wordt en omdat er nog dagelijks  feiten boven water komen waardoor we weer nieuwe inzichten krijgen over de afgelopen periode.

 De speelfilm; De ondergrondse Vergeet niet, en dedocumentaire De Schakel, zijn opgenomen in deze regio zoals Veghel, Schijndel, Heeswijk-Dinther, Berlicum en Den Dungen.

Ook cast en crew van de films komen uit de regio en zelfs ex-burgemeester Jan Pommer speelt een rol in de film.

 De bedoeling is dat de scholen hiermee aan de slag gaan en tijdens een van de feestelijkheden in 2020 resultaten laten zien van wat ze met het lespakket hebben gedaan.

Zo kan er een presentatie, als werkstuk worden getoond of wellicht een tentoonstelling van gevonden materiaal.

De heemkunde kringen uit de regio zullen hun medewerking verlenen daar waar nodig is.

 Naast het Prins Bernardfonds hebben zowel de gemeente Bernheze als de gemeente Sint Michielsgestel het lespakket financieel gesteund.

 Hopelijk is de jeugd net zo enthousiast  als de makers ervan en kunnen we volgend jaar een leuk resultaat verwachten.

Het lespakket kan nog altijd worden besteld door de scholen en kan de komende jaren worden gebruikt.

 Namens de stichting Regio Filmproducties

Voorzitter Ton Lunenburg

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Plaats reactie