Dorpsnieuws

Abdij van Berne“Kabbala voor dummies”
Berne-Anders activiteit op dinsdag 11 juni om 20.00 uur
Lezing over Joodse mystiek en kabbala. 
Martin Baasten spreekt op dinsdag 11 juni in de Abdij van Berne in Heeswijk over de joodse mystiek.
Mystiek is voor de meeste mensen een gesloten boek.
Daarom gaat Martin Baasten in op de vraag wat mystiek eigenlijk is. Kabbala is een specifieke stroming in die joodse mystiek. Hoe raken wij wegwijs in die verschillende stromingen , welke gedachten spelen daarbij en rol en hoe verhoudt die joodse mystiek zich bijvoorbeeld tot de christelijke mystiek? Op deze manier is het een lezing “Kabbala voor dummies”. De levenslessen uit de kabbala bieden mensen concrete aangrijpingspunten om te vertalen naar het eigen bestaan. Dit wordt uitgebeeld in een dadelpalmboom als een “Boom van het leven”. Deze dadelpalmboom met 10 levenskrachten en 22 paden, komt tot leven door ze te ‘doen’, ze te ‘voelen’, ze te ‘denken’, ze te ‘zijn’, door ze volledig te belichamen.
Dr. Martin Baasten is werkzaam aan de Rijksuniversiteit van Leiden als docent Hebreeuwse en Rabbijnse Literatuur. De avond begint om 20.00 uur in de Abdij van Berne in Heeswijk.
De entree bedraagt € 10,= inclusief koffie/thee in de pauze. Kaarten zijn te reserveren via een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In het Joods Historisch Museum in Amsterdam wordt nu een tentoonstelling gehouden over de kabbala, de kunst van de Joodse mystiek. De kabbala is de verzamelnaam voor een scala aan eeuwenoude mystieke joodse tradities die tot op de dag van vandaag van grote invloed zijn. Wat kabbala eigenlijk inhoudt weten slechts weinigen. Wel zien we hoe deze mystieke tradities uitgroeide tot een universele wijsheid. Zo vormt die al eeuwenlang een rijke bron van inspiratie voor velen, van vroege joodse mystici tot aan moderne en hedendaagse kabbalisten, kunstenaars, architecten, regisseurs en auteurs.
Wat fascineert hen aan kabbala? En wat zien wij hiervan terug in hun werken? Daarvoor wordt op vrijdag 14 juni a.s. ook een excursie met rondleiding georganiseerd in het JHM in Amsterdam. Informatie (programma en kosten) daarover zijn verkrijgbaar door een bericht te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Plaats reactie