Dorpsnieuws

Dick Koelega IMG 1708 AangepastFilosoof Dick Koelega geeft op woensdag 17 oktober in de Abdij van Berne een lezing over het omgaan met de veranderingen in de wereld. Dat is waar wij steeds mee geconfronteerd worden. Die veranderingen vinden plaats op veel gebieden, van natuur, politiek en techniek tot bij de instanties die vroeger beeldbepalend waren.
 
Hoe moeten wij omgaan met die veranderingen en welke keuzes komen dan om de hoek kijken?Centraal staat de vraag waar een basis te vinden om goede keuzes te maken? Met alleen verstand of techniek of gewoontes komen wij er niet meer. Afzijdig houden van veranderingen kan ook niet, je bent een onderdeel van het grote geheel, net als in de natuur. Koelega grijpt terug op de ervaring van grenzeloze verwevenheid en verwantschap, van alle leven om ons heen én met onszelf. Daarom is de titel van de lezing : “We are a part of, not apart from nature.” Dick Koelega is filosoof en werkzaam bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Hij studeerde religiewetenschappen aan de Universiteit Leiden en promoveerde in 2000 aan de Vrije Universiteit op een politiek filosofisch proefschrift met als titel: “Niet alles van Waarde is Vervangbaar “.

De avond begint om 20.00 uur in de Abdij van Berne in Heeswijk. De entree bedraagt € 10,= inclusief koffie/thee in de pauze. Kaarten reserveren via : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dick Koelega Dr. Dick Koelega is filosoof en werkzaam bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daar ondersteunt hij de leiding bij het ontwerpen van beleid dat, via het brede terrein van het ministerie, hopelijk effectief kan bijdragen aan een duurzaam goed bestaan voor mens, dier en natuur. Persoonlijk ziet hij de verduurzamingsopgave niet slagen zonder een brede herwaardering van de veelzijdige verwantschap en verbinding tussen alle levensvormen op onze planeet.
Dick Koelega geeft aan dat wij leven in een turbulente wereld. Een wereld waarin veel verandert, op veel gebieden. Hij zal diverse ontwikkelingen schetsen die tot grote veranderingen in de wereld gaan leiden. Voorbeelden hiervan zijn klimaatopwarming, geopolitieke verschuivingen, groei van de wereld bevolking, ecologische degradatie, digitalisering en het voortgaand autoriteitsverlies van instituties die ooit een stevig richtsnoer boden.

Steeds vaker worden we daardoor zelf voor keuzes gesteld. In ons werk, privé, als kiezer of consument. Maar waar vinden we nog een basis om goede keuzes te maken? Met alleen verstand of techniek of gewoontes komen wij er niet meer. Afzijdig houden van veranderingen kan ook niet, je bent een onderdeel van het grote geheel. Om tot goede keuzes te kunnen komen in die turbulente omgeving kunnen we, aldus Koelega, er goed aan doen weer terug te keren naar een ervaring die we zo vaak over het hoofd zien. Het is namelijk de ervaring van grenzeloze verwevenheid en verwantschap van alle leven om ons heen én met onszelf. “We are a part of, not apart from nature.”

Op de vraag wat dat concreet kan betekenen voor het maken van keuzen in ons leven en werken zal hij verder ingaan en daarna in gesprek gaan met aanwezigen.
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen