Dorpsnieuws

Joost JansenWat is het toch dat elftallen die op het hoogste niveau gevoetbald hebben toch kunnen degraderen naar een lagere klasse. Soms is het te wijten aan de individuele capaciteiten van de spelers, meestal is het de onderlinge samenhang van het elftal. Of ze wel een goede instelling hebben, de goede geest. Wanneer de bezieling ontbreekt, dan kun je het wel vergeten.
Die apostelen van Jezus zijn vóór en ná het Pinksterfeest dezelfde mensen, en toch ook totaal anders. Voordat de heilige Geest hen overkwam waren ze angstig. Ze hielden de deuren en ramen dicht uit angst voor de joden. En ineens… toen kwam er een doorbraak, onberedeneerbaar. Had het iets te maken met het joodse feest dat ze toen vierden? Het Zeven-wekenfeest, zeven weken na Pasen? Ze vierden toen dat God aan Mozes zijn Richtingwijzer gaf, de Tora, dat we wat onbeholpen met het woord ‘Wet’ vertalen. Die Richtingwijzer gaf structuur en als je structuur hebt, kun je veel aan. Dat zie je ook bij kinderen én bij volwassenen. Als je structuur hebt, durf je er ook op uit te gaan. Je voelt je gesteund.
 
Diezelfde huiver, angst misschien, zie ik ook vandaag in onze kerk. Dan hoeven we niet te wijzen naar een kardinaal die zijn eigen baas – paus Franciscus – publiekelijk op zijn nummer zet. Ik denk dat de kardinaal gewoon bang is voor de moderne tijd met alle mogelijkheden tot dialoog, discussie en zoeken naar waarheid. We kunnen dichtbij huis blijven. Wie durft er voor uit te komen op een feestje dat u nu hier in de kerk zit, dat u straks te communie gaat, dat u het dus aandurft om het heilig Brood tot u te nemen en zo toch wel gelinkt wordt aan God? Want daar komt het wel op neer.
 
Er is een keuze en er zijn de consequenties. Meestal hebben we dat niet zo in de gaten, ook in ons gewone leven niet. Je wordt ergens ingetrokken en pas later leer je de gevolgen. Zo is het ook met het doopsel.
Wij lijden als kerk in de westerse wereld aan schaamte, aan vrees om voor je overtuiging uit te komen. Hadden die apostelen in de Bovenzaal uit de eerste lezing ook. Ook voor ons is een doorbraak gewenst, doorbraak door de heilige Geest. Hoe zou dat kunnen gebeuren? Ik denk heel eenvoudig door gewoon te erkennen dat je met je geloof, met die eeuwenoude traditie ‘goud’ in handen hebt. Omdat God ons bemoedigt, is er steeds weer inspiratie en kracht om elkaar te bemoedigen. Omdat Jezus mensen verzamelt en ons vraagt hetzelfde te doen, is er inspiratie en kracht om verbindend, bijeenbrengend in het leven te staan, om kerk te zijn. Omdat de goede Geest van Jezus en van God zijn Vader aanzet om elkaar te helpen en voor elkaar garant te staan, gaan mensen zieken bezoeken, anderen eten geven en drinken, mensen niet naakt en in hun eentje laten staan en de doden liefdevol en meet eerbied verzorgen. Ik zou bijna zeggen: waar vind je elders zo’n visie op het menselijk bestaan? Wat nog meer is: er is hier geen einde aan. De gave van Gods goede Geest drijft je altijd verder en laat je nooit bij de pakken neerzitten. Het kenmerk van de heilige Geest is dat zij je de grenzen laat verkennen en er soms overheen laat gaan. Net zoals bij onze pubers. De Geest zegt als het ware: ‘Probeer het maar, niet geschoten, altijd mis.’ Probeer maar nieuwe wegen te gaan, als het maar gaat om verzoenend en verbindend tussen mensen in te zijn.
 
Het gaat nooit om een privézaak in de zin van ‘kijk mij nu eens’. Het werk van de heilige Geest is altijd gekoppeld aan een gemeenschap. Daarom is dit feest van Pinksteren zo noodzakelijk: wanneer onze samenleving meer en meer uiteen valt door individualisme dan is de heilige Geest een tegengif. Het vuur van de liefde die verbindt en verandert. Als ik één ding graag zou willen voor onze parochie Heilige Augustinus is de antenne voor die heilige Geest. Er gebeuren ontzettend veel goede dingen onder ons, en ook dat zijn al vruchten van de Geest. Ik verlang echter nog een durf om over eigen grenzen heen te stappen. Onze geloofsgemeenschappen in Nederland zitten te veel opgesloten in eigen systeem. Als we het nog maar volhouden… Het elan van de heilige Geest laat deze gevoelens achter zich. Heilige Geest gooit ons uit het veilige nest. Heilige Geest is explosief. De heilige Geest bevrijdt ons van angst, gooit ons het nest uit en maakt ons vrij, vrijmoedig en enthousiast.
 
Joost Jansen o.praem
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen