Dorpsnieuws

Waterschap Aa en Maas3Waterschap Aa en Maas adviseert om voorlopig nog géén water uit de Aa, de Beekgraaf en de Leijgraaf te gebruiken voor beregening van gewassen, als drinkwater voor vee of voor recreatiedoeleinden. Het advies is een voorzorgsmaatregel.

De rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Aarle-Rixtel herstelt zich langzaam, maar werkt nog niet naar behoren. Daardoor komt minder schoon water in de Aa terecht.

Daarnaast tonen metingen op woensdag aan dat de verhoogde concentraties ammonium, als gevolg van de eerdere lozing, zich verplaatsen via de Leijgraaf en de Beekgraaf. De concentraties zijn verhoogd ten aanzien van de normale situatie. Daarom is het advies om geen water te gebruiken uitgebreid met de Beekgraaf en de Leijgraaf.

Het is op dit moment niet duidelijk op welke termijn de rioolwaterzuivering weer naar behoren werkt. Gemeenten, veehouders en landbouwbedrijven en ZLTO worden zo goed mogelijk door het waterschap geïnformeerd. Het waterschap houdt de situatie nauwlettend in de gaten.

Plaats reactie