Dorpsnieuws

ons welzijn 1ONS welzijn draagt bij aan preventieve werking sociaal werk De preventieve werking van sociaal werk versterkt de kwaliteit van leven van inwoners, het vergroot de onderlinge verbondenheid in de wijk en bespaart maatschappelijke kosten.
Dit blijkt uit de resultaten van verandertrajecten van 26 sociaalwerkorganisaties, waaronder ONS welzijn. De organisatie is hierbij ondersteund vanuit de Thematranche Welzijn van het VWS programma In voor zorg!
Preventieve werking van sociaal werk
Het zichtbaar maken van de preventieve werking van sociaal werk gebeurde met behulp van verschillende meetinstrumenten gedurende verandertrajecten. Daarmee is zichtbaar geworden dat vervanging van individuele door collectieve hulp én van zorg door sociaal werk mogelijk is. Mede door de inzet van sociaal werk is de kwaliteit van leven van deelnemers toegenomen en zijn er in de meeste gevallen maatschappelijke kosten bespaard. Kosten op het gebied van huisvesting, justitie of (geestelijke gezondheid)zorg zijn voorkomen.
 
 
De deelname van ONS welzijn aan het programma In Voor Zorg heeft het volgende gebracht:
• SamSam (een digitale burenhulpservice) wordt ingezet, een instrument om de Kanteling vorm te geven, tevens een voorbeeld voor innovatie binnen ONS welzijn.
• Er is een beschrijving over ‘het innovatie-gen’ van de organisatie: hoe te ontwikkelen als een innoverende, lerende organisatie. ONS welzijn doet dat aan de hand van Sprints.
• De ONS welzijn calculator is ontwikkeld; een lichte variant van de effectencalculator waarmee de kosten en het resultaat van de interventies in beeld zijn gebracht.
 
ONS welzijn in e-zine en op congres
De resultaten van de Thematranche zijn mede door ONS welzijn gepresenteerd op maandag 13 februari tijdens het congres ‘Sociaal werk beweegt’ aan andere sociaalwerkorganisaties, gemeenten en zorgorganisaties. De resultaten, praktijkverhalen en voorbeelden zijn ook gedeeld in een digitaal magazine http://www.resultateninvoorzorg.nl/sociaal-werk-beweegt  en in de rapportage ‘de preventieve werking van sociaal werk’.
Over ONS welzijn
ONS welzijn is er voor iedereen met een vraag op het gebied van meedoen, opvoeden en opgroeien, wonen, financiën of zorg die deze niet alleen kan beantwoorden.
Ook zijn we er voor mensen die hun talent willen ontdekken en inzetten voor hun omgeving.
ONS welzijn werkt in de gemeenten Bernheze, Boekel, Landerd, Oss en Uden en in Veghel. Daarnaast voeren we diensten uit in Nuland, Vinkel, Grave en Sint Oedenrode.
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen