Dorpsnieuws

231118 PK uitreiking kinderlintjes op het kasteel 11 Vierkant 11Op zaterdag 18 november 2023 werden in kasteel Heeswijk de kinderlintjes uitgereikt. Het is een initiatief dat in Oss bij de SP is ontstaan en dat nu voor de derde keer plaats vindt in de gemeente Bernheze. Waarnemend burgemeester Antoine Walraven is deze keer gevraagd om de uitreiking voor zijn rekening te nemen.

Het gebeurde weer in de wapenzaal van het kasteel. Dat lijkt wel de meest geschikt ruimte daar. Dit jaar kregen 12 kinderen de onderscheiding. De voorzitter van de jury gaf uitleg hoe de jury tot deze besluiten gekomen was.

Annemieke van der Aa leidde deze bijeenkomst en vroeg terloops aan de kinderen of ze wisten waarom ze hier bij elkaar kwamen. Maar ze bleven allemaal het antwoord schuldig. Blijkbaar waren de ouders van tevoren goed geïnstrueerd.

Klik hier voor foto's.

In het kort hieronder de redenen waarom de verschillende kinderen een lintje hebben gekregen.

Monique van Loon (12) uit Nistelrode.

Monique is opgegroeid in een gezin dat bestaat uit haar moeder en haar oudere broer Luuk (14) die autisme en ADHD heeft. Haar vader overleed toen Monique 6 jaar oud was, waarna al snel veel zelfstandigheid van haar gevraagd werd. Veel aandacht en energie van moeder, maar ook van Monique zelf, werd gestopt in de zorg voor Luuk.

Pim Vermeulen (12) uit Heeswijk-Dinther.

Sinds drie jaar helpt Pim zijn vader met het maken van kerstbomen van gebruikte fietscassettes, fietskettingen en kogellagers, waarmee ze geld ophalen voor KWF. Samen hebben ze op deze manier al 400 KWF-boompjes verkocht.

Yussuf Abdullahi Amadi (8) uit Heesch.

Yussuf, afkomstig uit Somalië, woont sinds kort in Heesch. Hij heeft twee broers en twee zussen en is samen met zijn ouders mantelzorger voor zijn oudste broer Ahmad. Ahmad heeft een lichamelijke beperking en heeft nog geen dagbesteding waardoor hij de hele dag thuis is.

Yusuf mag hierdoor soms niet buitenspelen met buurtkinderen en vriendjes, omdat hij moet oppassen voor zijn oudere broer. 

Elin Wijlaars (9), Lonne van Zutphen (9), Elise Ulijn (9), Liz Smulders (9), Louise van der Steen (8) en Meci Volk (9) uit Heeswijk-Dinther.

Bij Elin ontstond, na het lezen van het boek ‘De Wensclub, geen droom is te gek’, het idee om een wensclub op te richten. Ze vond een samenwerking met haar vriendinnen Lonne, Elise, Liz, Louise en Meci en ging aan de slag om een wensdoos te maken. Dankzij publiciteit in de bibliotheek en later het Brabant Dagblad en het Jeugdjournaal kwamen er verschillende wensen binnen, waarna het afgelopen half jaar verschillende wensen in vervulling zijn gegaan.

Danique Govers (11), Demi van Wanrooij (11) en Jens van Aalst (7) uit Heesch.

Doordat Danique, Demi en Jens in hun familie meerdere malen te maken hebben gehad met kanker, ontstond na het kijken van de film ‘Achtstegroepers huilen niet’ en een KIKA bakmaand het idee om lekkere dingen te gaan bakken en te verkopen. Door de verkoop van kwarkgebakjes, frikandellenbroodjes, zandkoekjes en cupcakes haalden jullie in 2022 ruim 180 euro en in 2023 ruim 335 euro op, dat gedoneerd werd aan KWF.

Tekst en foto's: Peter Kriele

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

app

HaDee agenda