Redactioneel

230611 rva IVN29Er was een grote opkomst afgelopen zaterdag, na een artikel van IVN in de krant.
Er waren zoveel aanmeldingen, dat men uiteindelijk moest zeggen:'' vol is vol.
In totaal 60 kinderen en evenzoveel (groot)ouders/begeleiders hadden zich aangemeld in 3 groepen.
Om 9.30 u mocht de 1e groep met vol enthousiasme aan het scheppen gaan bij de vijver bij het kasteel en al snel kwamen de kikkervisjes, salamanders, libelle-larven, spinnen en andere insecten uit de vijver in (water)bakken bijeen, om daar onder een vergrootglas bestudeerd te worden.
De animo kwam niet enkel uit HaDee zelf, er waren zelfs mensen uit Gelderland gekomen, om hieraan deel te kunnen nemen.
https://www.ivn.nl/afdeling/bernheze/natuuractiviteiten/slootjesdag-bernheze/
Binnenkort worden er door IVN nieuwe natuuractiviteiten georganiseerd: https://www.ivn.nl/afdeling/bernheze/natuuractiviteiten/

Klik hier voor foto's.'''

Daarnaast had Aa en Maas voor de wat meer gevorderde personen een route uitgezet. Bij deze oeverlopers-ronde kon men over een bepaald traject rond het kasteel lopen en kijken wat niet alleen de natuur te bieden had, maar ook wat er leefde en speelde op en rond het stromende water en erboven in de vorm van vliegende insecten. Er werden al snel een rivierkreeft en ook zonnebaarsjes gevangen (waterdieren die eigenlijk niet zomaar rondzwemmen in Nederland, maar wel toenemen in populatie)
https://www.aaenmaas.nl/actueel/nieuws/2023/juni/beleef-onze-waterdag-natuur-zaterdag-10/

https://www.aaenmaas.nl/actueel/nieuws/2023/mei/waterdag-2023/

Daarnaast was Aa en Maas zelf aanwezig bij de waterstuw van het kasteel. Daar werden aan voorbijgangers koffie, thee en ander drinken aangeboden en werd er ook ingegaan op allerlei activiteiten in en rond de gemeente Bernheze en ook HaDee. Deze dag had men flink uitgepakt met allerlei folders waarin werd stilgestaan bij allerlei projecten voor en door Aa en Maas waarin men ook in aanmerking kan komen voor subsidies https://www.aaenmaas.nl/regelen/subsidie-klimaatbestendige-maatregelen/
Er zijn door Aa en Maas diverse routes uitgezet, die zo kan worden binnengehaald:
https://www.aaenmaas.nl/genietenvanwater/
Er is zelfs een route van 9 km uitgezet in het Dynamisch Beekdal:
https://www.aaenmaas.nl/dynamisch-beekdal-aa/

 Recycle Valley had zich hierbij aangesloten met een leuk alternatief , om langs de Aa al scheppend met grijpers en schepnetjes afval op te ruimen, men ging hiermee ook aan de slag om dit langs het kanaal te gaan doen van Helmond tot aan Den Bosch. Daarnaast kon men zich aanmelden om suppend een aantal uurtjes over de Aa te peddelen en tevens rommel op te ruimen.
Op 16 september 2023 zal er door hun AA-schoon-World-Cleanup-day georganiseerd worden. Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

https://www.recyclevalley.nl/

https://www.recyclevalley.nl/category/nieuws/

https://www.samensuppen.nl/nl/activity/595-sup-cleanup-actie

Tekst en foto's: Rien van Aarle

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen