Redactioneel

230315 rva notaris15 Naast het feit dat er maandelijks koffieochtenden zijn, wordt twee keer per jaar door de KBO van Heeswijk en Dinther een themamiddag georganiseerd. Op woensdagmiddag 15 maart was het thema: Notariële zaken, waar we allemaal mee te maken krijgen. Notaris Thierry Dielissen was beschikbaar om hier een en ander over te vertellen.

Om twee uur was de Theaterzaal van CC Servaes vol met toehoorders. Leden en niet-leden van de KBO waren vrij om aan te schuiven. Na een hartelijk welkom begon Thierry met de presentatie. Hij nodigde de mensen uit om ook vooral vragen te stellen op het moment dat deze op kwamen.

De agenda voor deze middag omvatte onder andere uitleg over het erfrecht en het levenstestament.
Met behulp van praktische en herkenbare voorbeelden werd verteld waarom het goed is om een testament te hebben. Vanuit het burgerlijk wetboek is er veel vastgelegd met betrekking tot het erfrecht. Echter, er kan de wens zijn om daar zelf (aanvullend) ook iets over vast te leggen.

Voorheen was het gebruikelijk om een zogenaamd ‘langstlevende testament’ te hebben. In de huidige tijd is het ook belangrijk om een en ander goed vast te leggen, als gevolg van wisselende gezinssamenstellingen. Bijvoorbeeld kinderen die geen ‘bloedverwant’ zijn vallen snel buiten de figuurlijke boot als er niets notarieel is vastgelegd.
Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na een echtscheiding, maar ook als de partner is overleden en men een nieuwe partner (met kinderen) krijgt.

Klik hier voor foto's.

Een testament treedt in werking vanaf het moment dat iemand komt te overlijden.
Een levenstestament is van kracht tot het moment van overlijden. Dat is van belang om bijvoorbeeld iemand te machtigingen die namens jou kan handelen en beslissen op het financiële vlak, omtrent medische behandeling en in alledaagse zaken als je dat zelf niet meer kunt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het effect van dementie.

Elke persoonlijk situatie is anders en de behoefte om iets vast te leggen en het effect op het gebied van belastingen, maakte dat er deze middag vooral op hoofdlijnen zaken werden uitgelegd.
Met een goed applaus, als dank je wel, kon de middag worden afgesloten.

Tekst: Anja van Aarle

Foto's: Rien van Aarle

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen