Redactioneel

230314 PK Tonnie en Kee bij de Wojstap 11 VIERKANT 11Op dinsdagmorgen 14 maart speelt zich het project ‘Tonnie en Kee’ af bij Heemkundekring de Wojstap. Het is een educatieproject, dat is bestemd voor de leerlingen van groep 3 van de basisscholen.

In het verhaal voor de kinderen zijn Tonnie en Kee broer en zus. Tonnie is in de 50-er jaren naar Amerika geëmigreerd. Nu is hij even terug in Dinther en hij verbaast zich er over hoe het dorp in die tijd veranderd is.

Vanuit dit gegeven laten zij de kinderen de verschillen ervaren tussen de jaren 50 van de vorige eeuw en de huidige tijd. Twee leden van de Wojstap spelen deze ochtend Tonnie en Kee.

Met de kinderen wordt eerst het oude centrum van Dinther bekeken, waar de R.K.kerk, de voormalige pastorie, het voormalige parochiehuis nu CC Servaes en het oude raadhuis te zien zijn. Waar vroeger een groot plein lag met de Pindullekesboom en een dorpspomp. Hierna gaat de groep onder begeleiding van ouders en/of grootouders naar de Heemkamer.

Klik hier voor foto's.

Daar staan diverse tafels, waar allerlei voorwerpen uit de jaren 50 staan uitgestald, zoals oude koffiemolens, wekflessen, een kolenkit, een vleesmolen. Natuurlijk kunnen de kinderen die even uitproberen. Daarnaast is er ook een miniatuur van de standaardmolen van Heeswijk en zelfs één van het kasteel. Tonnie en Kee geven daarbij bijvoorbeeld uitleg over hoe een windmolen werkt en hoe die uiteindelijk meel levert voor de inwoners.

Iedere 10 minuten gaat er een bel en wordt van tafel verwisseld, zodat alle leerlingen even met al die voorwerpen kennis kunnen maken.

Het is een project waar alle basisscholen in de gemeente aan mee doen en waar voor zij indertijd de Bernhezer Cultuurprijs hebben ontvangen.

Deze morgen wordt wel duidelijk dat de kinderen er plezier aan beleven en ze kunnen ervaren, dat het in het huishouden tegenwoordig allemaal wat gemakkelijker gaat  met al die nieuwe apparaten.

Foto’s en tekst: Peter Kriele

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen