Redactioneel

220903 em Chateau Libere 15Op 3 september reisden we in en rond ons kasteel terug in de tijd, naar de periode van 1794 tot 1814. Dat was de Franse Tijd, waarin het tegenwoordige Nederland de zelfstandige Bataafse Republiek vormde. De Fransen hadden in ons land destijds een behoorlijke vinger in de pap. Met name in het zuiden, waar ons kasteel gelegen is.

De Fransen werden in 1814 uit Nederland verdreven.

De Franse bezetting en vrijheidsstrijd daarop vormden de aanleiding voor een groots living-history- evenement. Het kasteel heeft immers een prominente rol gespeeld tijdens de Franse Tijd in Nederland. Aan het eind van de 18e eeuw gebruikte Pichegru, generaal van de Franse Revolutie onder leiding van Napoleon, het kasteel nog als hoofdkwartier.

Klik hier voor foto's.

Kasteel Heeswijk werd voor even Chateau d’Heeswijk Libéré. Er waren legers met soldaten van de Fransen en van de geallieerden. In de moestuin was een kampement ingericht, zoals de soldaten vroeger ook verbleven, in tenten met bedjes van stro, koken op een kampvuur en spelletje als ontspanning. Hier werden de paarden verzorgd en de wapens gepoetst.

Om 12.00 uur startte het defilé over de laan naar de kasteeltuin. Daar stelden de troepen zich op en maakten zij zich klaar voor de strijd. De strijd speelde zich af voor het kasteel. Een heuse battle, alsof de legers uit het geschiedenisboek gestapt waren.

Ook op 4 september is dit evenement nog te bezoeken. Kijk daarvoor op:

https://www.kasteelheeswijk.nl/2022/historie/living-historie-chateau-dheeswijk-libere/

Tekst en foto's: Esther Mollema

Plaats reactie