Redactioneel

220802 rva Willibrordcentrum19Er is groen licht gegeven aan plannen om zes startersappartementen te realiseren in het Willibrordcentrum. Een twaalftal appartementen komen in twee bouwlagen in de kerk, terwijl in en rond de pastorie nog eens een stuk of twintig appartementen komen.

 

 

Het huidig Willibrordcentrum moet wijken
Het kinderdagverblijf dat in de voormalige pastorie zit, mag tot eind 2023 blijven zitten. De stichting Sociaal Cultureel Willibrordcentrum verloor bij de kantonrechter in Den Bosch een door haar aangespannen rechtszaak tegen het parochiebestuur en moet daardoor wijken.
De huisvesting van clubs uit Heeswijk wordt met dit besluit een probleem.

Geen plaats meer in Heeswijk-Dinther
Volgens het parochiebestuur, zijn in de directe omgeving verschillende alternatieve locaties. Genoemd worden Gymnasium Bernrode en Cultureel Centrum Servaes. Volgens het stichtingsbestuur zitten die vol en is er dus geen plaats.

De huisvesting van clubs uit Heeswijk en sociaal/cultureel gebruik van het Willibrordcentrum wordt zwaar onderschat. Gebruikers van het Willibrordcentrum zijn o.a.: Maatschappelijk werk Ons Welzijn, Basisscholen uit Heeswijk-Dinther, Parochie Heilige Augustinus, Pantein, De Zonnebloem, gemeente Bernheze, EHBO St Raphael, Stichting Ranja, Bureau Lima, Traject H-D Jongeren, Samen Sterk, toneelverenigingen Kantlijn en Lachspiegel, Vrouwen Samen Actief, Schietver. Hedilo, Bootcamp, Team K-Dance, soc. De Leibeek, yoga, Oranjecomite, koffietafels enz. enz.

De gemeente was op de hoogte van eventuele plannen en het feit dat genoemde gebruikers mogelijk op straat zouden komen te staan. Er is door de gemeente bewust gekozen voor een paar extra woningen ten koste van een breed scala aan sociaal/culturele activiteiten in Heeswijk.

In eerste instantie was het huisvesten van het Willibrordcentrum in de kerk geen probleem maar toen een medisch centrum niet haalbaar bleek was het Willibrordcentrum ineens geen optie meer.
De herhaalde toezegging van de parochie om de activiteiten van het Willibrordcentrum te borgen, wordt niet gestand gedaan. Op zijn zachtst gezegd: bedenkelijk dat de gemeente zonder enig vooroverleg met het Willibrordcentrum, "in principe" medewerking toezegt en daarmee vele sociaal maatschappelijke activiteiten in de kern Heeswijk in de kiem smoort.

Klik hier voor foto's.

Met ongeveer 40 nieuwe appartementen wordt gehoor gegeven aan de behoefte voor extra woningen in Heeswijk-Dinther. Echter, wat ooit door actief betrokken inwoners uit Heeswijk is opgebouwd, onderhouden en voor sociale activiteiten een middelpunt was, moet nu wijken.
Het plan moet nog wel de uitvoerige goedkeuringsprocedures ondergaan en het Willibrordcentrum krijgt tot eind 2023 de gelegenheid om het gebouw leeg op te leveren.

Wat kan er nog worden gedaan om zowel de woningzoekenden als ook het kinderdagverblijf en het Willibrordcentrum met zijn sociale activiteiten een goed onderkomen te bieden?
Hoe kan uiteindelijk elke betrokken partij zich een winnaar (gaan) voelen?

Tekst: Anja van Aarle

Foto's: Rien van Aarle

 

Plaats reactie