Redactioneel

220709 rva Eldorado17Eldorado is volgens de mythe het land waar het vele goud te vinden is.
Geld alleen maakt niet gelukkig, maar het is wel prettig als je aan je verplichtingen kunt voldoen en je nog wat overhoudt om iets leuks te doen.

In de voorstelling met dezelfde naam, speelden afgelopen weekend amateurmuzikanten en koren uit Bernheze samen met een professionele crew in een stuk over ondermijning op het platteland.
De voorstelling werd in totaal in 5 Brabantse gemeenten opgevoerd, waarbij Bernheze de laatste locatie was.

Het verhaal ging over een boerenfamilie die de uitdagingen van het leven op het platteland in 2022 ervaart. Het ging over de problemen van de boeren, wat dat binnen een gezin doet en de gevaren die daardoor op de loer liggen.
Er waren rollen weggelegd voor de crimineel, de boer, zijn familie en de overheid, met als speciale gast de burgemeester van Bernheze. De voorstelling liet zien hoe verwevenheid tussen onder- en bovenwereld ontstaat. Hoe spanningen in een gezin ontstaan, waar verschillende generaties een ander beeld hebben van hun toekomst. En liet zien wat er aan de keukentafel wordt verteld, maar vooral ook wat er niet wordt gezegd.

Klik hier voor foto's.

Gecombineerd met veel passende muziek, werd het publiek meegenomen in een korte periode uit het dagelijkse leven van het boerengezin. De opzet van het verhaal was hierdoor ook met een zogenoemd open einde. Niemand zal weten hoe het verhaal voor de personages afliep.
De voorstelling, die 75 minuten duurde, bood vervolgens wel voldoende handvatten om met elkaar de discussie aan te gaan. Over de huidige tijd waarin de boeren te maken hebben met een warboel aan regels en hierdoor moeite kunnen hebben om het hoofd boven water te houden.

De openlucht locatie van de voorstelling was bij het melkveebedrijf van de familie Kanters in Loosbroek. De opvoering van dit stuk bij een boerenbedrijf gaf ongekend extra kracht aan het verhaal.

Foto’s: Rien van Aarle
Tekst: Anja van Aarle

Plaats reactie