Redactioneel

2022 02 12 PK Snoei wilgen op de Griend 07 VIERKANT 7Op zaterdagochtend 12 februari kwamen leden van de VENEL-groep van het IVN Bernheze helpen met het onderhoud van de Kasteelgriend, de Wilgenplantage ofwel Salicetum. Vanaf de nieuwe parkeerplaats van het kasteel van Heeswijk wandel je een stukje stroomopwaarts langs de Aa; daar ligt de griend aan de rechterkant.

Iedere winter, als de blaadjes van de wilgen er af zijn, wordt het grootste deel van de wilgen gesnoeid. De dunne twijgen zonder zijtakjes zijn het fijnste om (manden) mee te vlechten. Van enkele soorten laten we een aantal wilgen groeien tot tweejarig hout. Dat is weer handiger voor het vlechten van schuttingen. Aan een aantal wilgensoorten groeien nu al katjes, daarvan laten we er ook meerdere groeien zodat de insecten daar gebruik van kunnen maken.

Klik hier voor foto's.

Deze zaterdag heeft ook de toekomstige poort weer meer vorm gekregen doordat de wilgen op rabat 4 nu allemaal in twee lange rijen staan; voorheen drie rijen, waarvan de middelste nu weg is. De twijgen van deze twee rijen willen we boven onze hoofden aan elkaar gaan knopen/vlechten, zodat er een groene poort zal ontstaan.

Dit jaar hebben we meerdere andere grienden in Nederland kunnen helpen aan stekken/peuten van soorten die bij hen nog ontbraken. Zo hebben wij ook weer nieuwe wilgensoorten ontvangen.

Zou je ook wel eens lekker buiten willen meehelpen om de natuur en griendcultuur in stand te houden? Neem dan contact op met IVN Bernheze en informeer naar de Kasteelgriend, of een andere werkgroep en kom erachter wat er buiten te beleven is!

 

Tekst: Kristie Spijker
Foto’s: Peter Kriele
QR code
 
Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen