Redactioneel

211120 PK Beatrixstraat 21Op dinsdag 16 november is Hoveniers Langenhuizen uit Loosbroek begonnen met het rooien van de acht bolesdoorns in de Beatrixstraat.
De bomen zijn na ruim 50 jaar echt aan vervanging toe. Vorig jaar was al een boom afgestorven en de gemeente heeft het voorstel aan de buurt gedaan om dit jaar alle bomen te vervangen. De buurt heeft hier gezamenlijk heel positief op gereageerd en vond het een prima idee.

De buurt heeft zelfs gevraagd om de boomspiegels ook te beplanten met verschillende heesters, om zo nog meer groen te krijgen in de straat. Na goed overleg met alle buurtbewoners zijn enkele parkeerplaatsen opgeofferd om nog meer groen in de straat te krijgen. Daarbij is de afspraak gemaakt dat de buurtbewoners de boomspiegels en een beplantingsvak zelf bijhouden. Hiervoor is zaterdag een beheersovereenkomst getekend tussen de gemeente en de bewoners.

Op de foto van links naar rechts:
Henk de Laat, Gerard Verhallen, Pieter van Dieperbeek, wethouder van de gemeente Bernheze met in zijn portefeuille onder andere ruimtelijke ontwikkeling en openbare ruimte en Ilse v.d. Schoot.

Klik hier voor meer foto's.

Hopelijk geven de nieuwe bomen en de verschillende heesters de straat een speelser uiterlijk vanwege hun kleurrijk blad in het najaar en de mooie bloesem in het voorjaar. Ook de biodiversiteit wordt op deze manier verbeterd.
Omdat er op enkele plaatsen leidingen in de grond/weg zitten kwamen er maar drie bomen terug, waaronder twee Prunussen en een Pyrus.
Op de vijf andere plekken zijn meerstammige boompjes gezet zoals Seringa’s, Magnolias’en Cercidiphyllum. Deze meerstammige boompjes in klein formaat zijn verspreid door de straat geplant. De bomen zijn door Langenhuizen Hoveniers geplant, de onderbeplanting in allerlei soorten zaterdag door de bewoners in eigen beheer.

Blijkbaar hield men voorheen geen rekening met de aanwezige leidingen en zijn de bolesdoorns destijds er boven geplant. In het nieuwe bomenbeleid van veel gemeenten en dus ook in de gemeente Bernheze is nu de afspraak gemaakt dat er geen nieuwe bomen worden geplant op kabels en leidingen. Vandaar nu een wijziging van boomsoortkeuzes in maatvoering en ondergrondse wortelgroei.
De buurtbewoners zijn superblij met de nieuwe inrichting en zijn door de gemeente Bernheze vanaf het begin heel goed betrokken geweest met de aangepaste inrichting van hun straat. Een mooi voorbeeld van burgerparticipatie, gezamenlijk met bewoners plannen maken en afstemmen, waarbij de buurtbewoners ook een stukje verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen straat.

Op één foto is de oude situatie weergegeven en de andere nog enkele afgevallen bladeren.

Tekst: Henk de Laat

Foto's: Peter Kriele

 

Plaats reactie


Wil jij helpen?