Redactioneel

210926 rva pleinfeest39Stichting Actief Burgerschap organiseerde afgelopen zondag het ‘Open Plein 1969’. Hier werden, met behulp van het thema ‘Van donker naar licht’, diverse activiteiten gehouden.

De start van de dag was bij Cunera – De Bongerd, waar werd stilgestaan bij de gevolgen van een pandemie en hoe de coronamaatregelen daar van invloed waren op het dagelijks leven. Warme woorden werden gesproken door de directrice, een bewoner, een verzorger en de burgemeester.

Er waren woorden van dank, voor alle mensen die iets hebben gedaan om iedereen bij Cunera - De Bongerd een hart onder de riem te steken. Voorbeelden waren onder andere de bloemen, de kaartjes, de taarten, de muziek en de flesjes corona bier die men heeft ontvangen. Ook werd er bewondering uitgesproken over de mate van creativiteit die naar boven kwam om, passend binnen de bestaande maatregelen, toch door te kunnen gaan.

Klik hier voor foto's.

Na een demonstratie van de vendeliers, van de gildes van Heeswijk en van Dinther, zetten de festiviteiten zich voort bij Plein 1969. Daarvoor gingen beide gildes voorop in optocht naar het plein. Bij de speciaal aangeplante herdenkingsboom werd nog een keer over de corona-periode gesproken. Men stond stil bij de nare gebeurtenissen en de kans om nu vooruit te kijken, zoals dat ook met het thema van deze dag werd bedoeld. Tot slot werd het gedicht, dat bij de boom staat, opgelezen.

 

 

Vervolgens was de informatiemarkt open, waar veel maatschappelijke organisaties aanwezig waren. Er werd informatie gegeven over bijvoorbeeld duurzaamheid en welzijn voor ouderen. Te denken valt hierbij aan bijvoorbeeld: Stichting Actief Burgerschap, Samen Sterk, Stichting Alzheimer, de Bibliotheek, Lichtpunt, een Pop Up Kerk, Imeet, Jong Nederland, Dementievrienden: VergeetMijNiet, Beco en IVN.

Op de markt was de Coop aanwezig voor gratis koffie en thee met wat lekkers en had men bij Halte 5 lekkere ijsjes. Maar zeker ook met hulp van alle andere financiële sponsoren werd deze dag mogelijk gemaakt.

Voor de kinderen was er een klimwand en konden ze bierkratjes stapelen, maar ook sleutelhangers maken. Bij de kraam van ‘de bieb’ mochten ze kleuren en lezen.

De muzikale aftrap van de middag werd gedaan door Remco Kuijs. Verder speelde onder andere de HD Bigband hun muziek en waren er verschillende optredens van dj’s gepland. 

De dag had het thema ‘Van donker naar licht’, maar het was ook zeker een dag van ontmoetingen. Het was mooi weer. Iedereen voelde zich vrijer om naar buiten te gaan en was blij om elkaar weer te kunnen zien. Een moment om even wat bij te praten en te hopen dat de meest ellendige periode van de corona achter de rug is.

Tekst: Anja van Aarle
Foto's en video: Rien van Aarle
Plaats reactie