Redactioneel

20210718 PK Tocht met Fluisterboot 04 VIERKANT 4 Op deze zonnige dag voeren we met de fluisterboot “Watervlucht” naar het kasteel. Als schipper troffen we deze middag Gerard Konings en als gids Hein Remmers. Vanuit de “Molenbeek” voeren we met 13 mensen naar de Aa, waar een stevige stroming stond.

Gelukkig had de enorme watermassa van de laatste dagen geen roet in het eten gegooid en konden we met gemak onder de bruggen door, hoewel enkelen voor de zekerheid toch even het hoofd bogen.

De gids vertelde ons over de geschiedenis van het gebied en over de natuur. Zo vertelde hij dat hier ook muskusratten zitten, die de dijken ondergraven. Op de plekken waar ze gegraven hebben, worden als kenmerk kleine rode vlaggetjes gezet. Deze keer kwamen we er geen tegen. Deze ratten worden gevangen en vervolgens gedood.

Klik hier voor foto's.

We zagen enkele afgekalfde oevers, die beschermd moeten worden tegen verval. Daar huizen wel weer vaak de oeverzwaluwen in. Ook de bever(rat) huist hier al een tijdje. Hein Remmers laat dit zien aan een afgezaagde boomstam, waar de bever zijn scherpe tanden in gezet heeft. Hij kan van al wat hij verzameld heeft grote beverhutten maken of zelfs dammen in een rivier aanleggen.

Onderweg zagen we natuurlijk de reiger en zelfs ook al de fuut.

Vanwege het goede weer was er veel pleziervaart met rubberbootjes en ook een enkele Sup (Stand Up Paddle).

Een enkele keer had onze stuurman het moeilijk, omdat er wat (gemaaide) waterplanten in de schroef terecht kwamen. Gelukkig was hij zo handig om ze er met wat terugvaren uit te krijgen. Verder vertelde de gids onder andere nog over de Kilsdonkse molen, de kastelen die hier vroeger stonden, van landgoed Zwanenburg en van het kasteel Heeswijk waar we uiteindelijk naar toe voeren.

Al met al een dag om te genieten. Dat was ook te zien aan de drukte in het restaurant bij de Kilsdonkse molen en op het kasteel.

Tekst en foto’s: Peter Kriele

Plaats reactie