Redactioneel

210509 PK imker Freddy v.d. Heuvel 07 VIERKANT 7Op donderdagmiddag 6 mei 2021 was ik even op bezoek bij Freddy van den Heuvel om een potje honing te halen. Freddy biedt die honing al jaren aan. Je kunt daarvoor achter zijn huis te recht. Daar staan de potjes honing in een houten rekje klaar. Die kun je voor € 4,50 per stuk kopen. Toen ik er aankwam was hij volop met de bijen bezig. Ik liet hem maar even zijn gang gaan.

Hij was de broedkamerramen aan het terug zetten, nadat hij ze eerst even geïnspecteerd had.

Het was zonnig en ideaal weer voor de bijen. Ze waren dus erg actief. Na een poosje had hij even tijd om me te helpen. Natuurlijk moest hij eerst even wat over zijn hobby vertellen. Zo liet hij mij een broedkamerraam zien , zoals die past in zijn kasten, rechthoekig. In die raat zie je de eitjes zitten die de koningin gelegd heeft, de larven en het gesloten broed. Dit zijn de larven, die zich aan het verpoppen zijn.

Klik hier voor foto's.

Hij liet ook een dar, een mannetje zien, die hij tussen zijn vingers had. Als een dar zijn kleine penis in haar steekt en de koningin bevrucht, breekt die penis af. Dat is tevens het einde van de dar. Je zou het haast zelfmoord kunnen noemen. Maar die heeft wel het resultaat van veel nakomelingen.

Er lagen ook enkele raten op de grond. Dit waren raten met darrenbroed. Die dienden als val voor de varroamijt, een heel klein beestje dat parasiteert op de bijen en zich voorplanten in broed, bij voorkeur darrenbroed. Door de varaomijt verzwakt de bijenpopulatie én wordt die meer gevoelig voor virussen. Daarom moet die mijt bestreden worden. Hij lost dit zo veel mogelijk op door die besmette raten in de ijskast te leggen. Dan gaat de varaomijt dood en natuurlijk ook de larven die er nog in zitten. Hij haalt ze vervolgens uit de ijskast en legt ze in zijn tuin, zodat er andere dieren van kunnen eten. Dat zijn o.a. de egel. Die gaat er rauw overheen. De meesjes, merels, eksters, kraaien en spechten pikken de larven eruit. Vooral als de vogels jong hebben, is het een komen en gaan.

Hij zegt dat als de koningin een eitje legt, het na negen dagen een pop wordt en na nog eens zeven dagen een koningin. Bij een werkster zijn dit 12 dagen en bij een dar 15 dagen.

Tekst: Peter Kriele

Foto’s: Peter Kriele en Freddy van den Heuvel

Plaats reactie


HaDee agenda

Geen evenementen