Redactioneel

210320 PK Aanplant door IVN in Aadal 18De VENEL-werkgroep van het IVN afd. Bernheze heeft zaterdag 20 maart 2021 meegeholpen aan de natuurontwikkeling van het Aadal. Deze natuurontwikkeling geldt als natuurcompensatie vanwege de aanleg van de N 279. Dit gedeelte ervan vond plaats aan de Droevendaal achter het CC Servaes en de kerk van Dinther. Het gebeurde samen met de vrijwilligers van de Ontmoetingstuin bij CC Servaes.

Er is daar onlangs door Hovenier Langenhuizen ook een poel aangelegd.
Na een toelichting van Jan van den Broek, die mede aan de wieg heeft gestaan van dit plan, gingen we aan de slag.
Eén groep vrijwilligers heeft een 600-tal struikjes geplant op een terp aan de noordzijde van de nieuwe poel. Hier zijn onder andere haagbeuk, meidoorn, egelantier, kardinaalsmuts, kornoelje, Gelderse roos, hazelnoot, sleedoorn en vlier geplant in groepjes, dicht bij elkaar.
Een andere club ging aan de slag met twee lange rijen wilgen die van noord naar zuid over het gehele terrein zijn geplant. Ook hier zijn meerdere soorten wilgen toegepast, die op het Kasteelgriend nabij Kasteel Heeswijk, ook een project van IVN Bernheze, zijn geoogst. Onder andere zijn Frans geel, Belgische rood en Kaspische zandwilg gezet. De wilg vervult een enorm belangrijke functie als het gaat om het herbergen en faciliteren van andere levende organismen, en draagt zo heel veel bij aan de biodiversiteit van de omgeving.
De laatste groep heeft gewerkt aan de vervolmaking van de afscheiding van het Servaespad, naar de Droevendaal. De haag, die dit pad afscheidt van het achtergelegen natuurgebied, vertoonde nogal wat gaten, en deze zijn aangevuld met meidoorn, Gelderse roos en kornoelje. Het is de bedoeling dat honden nu uit dit natuurgebied worden geweerd. Zodat er de noodzakelijke rust wordt gecreëerd voor onder andere de (riet)vogels en de eenden. Eerder werd de haag al flink teruggesnoeid, en zijn er uitsparingen gemaakt waar zitbankjes worden gemaakt. Hier werkte ook Hovenier Langenhuizen aan mee.

Meer foto's.

We hebben uiteraard goed rekening gehouden met de Corona-regels en de anderhalve- meter-regel steeds gerespecteerd. Al met al een heel nuttige, maar ook gezellige activiteit. Dank aan iedereen, voor zijn/ haar inzet om Heeswijk-Dinther weer een beetje mooier te maken.
IVN Bernheze en de Parochie gaan afspraken maken om ook nog verdere assistentie te gaan verlenen door de IVN-ners bij het onderhoud van deze nieuwe natuur.
Dat de natuur hier volop leeft zagen we aan een vroege (paas)haas, die naast ons over het veld rende en aan de ganzen, die laag overvlogen.

In de pauze werden we verwend met koffie of thee en een worstenbroodje van Jan en Thea van den Broek vanwege hun bescheiden gevierde gouden bruiloft .
Voor de VENEL-groep is het zaterdagse werk in de winterperiode nu gedaan.

Tekst: Joost Willems

Foto’s: Peter Kriele

www.ivn.nl/afdeling/bernheze

 

Plaats reactie


HaDee agenda