Redactioneel

210317 rva stemmen10De afgelopen tijd is er in de media veel over gesproken en nu was het dan zo ver. De verkiezingen. Ook in Heeswijk-Dinther is volop gestemd. Al vorig jaar zijn de voorbereidingen getroffen om iedereen corona proof te laten stemmen.

De mogelijke stembureaus zijn vooraf bekeken op bijvoorbeeld de beschikbare ruimte. Hoe goed kunnen de stemmers afstand houden. Kunnen de stembureauleden onderling voldoende afstand houden?

Maar ook is nagedacht over andere maatregelen. Bijvoorbeeld: Zijn er genoeg vrijwilligers beschikbaar? Of, schermen als afscheiding tussen de stembureauleden en de kiezers. Extra schoonmaken van de stemhokjes. Het rode potlood mee naar huis. Mondkapjes en desinfectie zijn bij het binnen komen en bij het naar buiten gaan aangeboden. De avondklok wordt aangepast. Stemmen per post. Zomaar een aantal van de genomen maatregelen om de verkiezingen zo veilig mogelijk te kunnen laten verlopen.

Klik hier voor foto's.

In Heeswijk-Dinther was er op woensdag de mogelijkheid om vanaf half 8 te stemmen bij Halte5, bij Bernrode, bij Cultureel Centrum St. Servaes en de Zaert. In de grote ruimte van de Zaert zaten zelfs twee verschillende stembureaus. Voor beide ging je door dezelfde deur naar binnen, maar door verschillende deuren ging je naar buiten.

De opkomst kwam in de loop van de ochtend aardig op gang. De eerste ruim 1000 stemmers waren toen al even binnen geweest om van hun recht gebruik te maken.

En nu?

Nadat we met het rode potlood een vakje mochten kleuren, gaan we met zijn allen naar de volgende stap in het proces. Ofwel, hoe gaat de regering er uit zien? Wordt het meer rood? Wordt het meer groen? Of wordt het paars? Gaan we meer neutraal denken? Of juist niet? De toekomst zal het leren.

Met een gemengd gezelschap en de juiste discussies komen in ieder geval diverse aandachtspunten op tafel en voelen mensen zich gehoord.

Foto’s: Rien van Aarle

Tekst: Anja van Aarle

Plaats reactie


HaDee agenda