Redactioneel

201124 PK molenaar met kind in restauratie 10Het beeldje van de molenaar, dat indertijd is geschonken door de familie Van Eerd, mist al een tijdje het kindje.
Het kindje is waarschijnlijk door vandalen, of zij die op brons azen, eraf gesloopt.
Het is in 1988 onthuld door burgemeester Reuver in het bijzijn van onder andere de jonge Frits van Eerd.


De gemeente wilde het beeldje restaureren, maar zag de kosten hoog oplopen.
Gelukkig bleek Kitty van Eerd uit Veghel, getrouwd met Karel van Eerd (Jumbo supermarkten) bereid een gedeelte van de bijdrage aan de restauratie te leveren. Het kindje, opnieuw door kunstenaar Bremers geleverd, ligt al een tijdje klaar om geplaatst te worden.
Vanwege de restauratie is het monument op dinsdag 24 november in zijn geheel weggetakeld. Voor het zover was moest de sokkel van haar fundament los gemaakt worden. Dat had nogal wat voeten in aarde, zelfs zo, dat de pneumatische boor het begaf en er een tweede boormachine in Veghel gehuurd moest worden. Meer foto's.

Er komt straks een iets grotere sokkel onder, omdat het kindje teveel op de rand stond.
Slotboom steenhouwers uit Winterswijk voert de restauratie uit.
Dit bedrijf is sinds 2013 gecertificeerd als Erkend Restauratie Bedrijf en heeft onder andere de lantaarns en fonteinen op het Beursplein in Amsterdam gerestaureerd.
Het beeld had trouwens na 32 jaar ook dringend een onderhoudsbeurt nodig.
Kitty van Eerd toonde, naast Jo van Hemmen, oud-werknemer van de Jumbo, en buurman Peter van de Geijn, belangstelling voor dit gebeuren.

Hopelijk krijgt dit beeld wat meer accent en wordt het beter geïntegreerd in zijn omgeving aan De Doorgang.. Met een waterdrinkpunt en/of een oplaadpunt voor elektrische fietsen wordt meer de aandacht getrokken en wordt het met passende beplanting een rustpunt in de traverse.

Tekst en foto's: Peter Kriele

 

Plaats reactie