Redactioneel

20200904 PK heropening Berne boek en abdijwinkel 01 VIERKANT 01In maart van dit jaar ontstonden plannen om de inrichting van de boekhandel te verbeteren. De Coronacrisis heeft ervoor gezorgd, dat het wat voeten in de aarde heeft gehad, zo vertelt Conny Smulders.

De boekhandel bestaat al sinds 1959; toen is de voormalige boerderij van de abdij omgezet in een winkel. De belangrijkste verbetering nu is de plaats van de verkoopbalie in de winkel. Deze heeft een plek naast de ingang gekregen. Zo heeft men een totaaloverzicht van de gehele ruimte en direct contact met de bezoekers bij binnenkomst.

Tegelijkertijd is ook de omranding van de kasten verlevendigd met houten panelen, die overal in de winkel terugkomen. Het geheel is nu overzichtelijker en ruimtelijker door de nieuwe opstelling. De nadruk ligt in dit winkelgedeelte nu nog meer op de kasten met boeken. Er is ook meer ruimte achter in de winkel gekomen om kleine lezingen te houden, welke weer in oktober gaan beginnen. Het is verder de bedoeling dat er met regelmaat verhalen worden verteld aan kinderen, maar ook aan volwassenen.

Klik hier voor foto's.

Naast het lekkere en bekende Berne Abdijbier zijn er nu meer abdijproducten te koop van abdijen in Nederland, België en Frankrijk. Zo zijn er o.a. wijnen van het klooster St. Catharinadal in Oosterhout, rode wijn van de Norbertijnen uit Conque, koek uit Averbode, kaas uit Postel, heerlijke zepen uit Ganagobie, en allerlei soorten lokale honing. Conque en Ganagobie zijn allebei Norbertijnenabdijen in Frankrijk.

Femke Brouwer laat nog echte bijenwaskaarsen zien, een mooi cadeautje, gemaakt in een Kartuizer klooster in Slovenië. Overigens kan er bij de boek- en abdijwinkel ook een handgeschilderde gelegenheidskaars gemaakt laten worden.

Kinderboeken krijgen extra aandacht. Daarnaast is de prachtige collectie wenskaarten ondergebracht in een heus kaartenkabinet.

Tenslotte benadrukken Conny Smulders en Femke Brouwer nog eens, dat je bij de boekhandel álle boeken kunt bestellen, ook via de website www.berneboek.com. Zij kunnen al vanaf € 17,50 gratis thuis bezorgd worden.

Op vrijdag 4 september vond om 16.00 uur vond de officiële opening plaats met een toespraak door Roland Pelle, die de leiding geeft aan de collega’s van Berne Media. Zo vertelde hij dat er door zijn collega’s onder leiding van Conny Smulders hard gewerkt is aan de verbouwing en ook het team van Kees van de Ven, die het ontwerp van de verbouwing tekende, heeft zijn uiterste best gedaan om alles op tijd af te krijgen. Joost Jansen, die jarenlang het bedrijf leidde, verwees in zijn toespraak nog naar de woorden zoals ontmoeten, samenleven, geloven en inspireren, die in grote letters op de ruit van de winkel vermeld staan.

De officiële opening werd vervolgens verricht door abt Dennis Hendricks. Hierna kon iedereen de heringerichte winkel bewonderen.

De winkel is door de week op alle dagen open van 9.00 tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 tot 17.00 uur, u bent heel hartelijk welkom!

Tekst en foto's: Peter Kriele

 

Plaats reactie