Redactioneel

200508 jw Dortmans60jrFrans en Margo Dortmans. Diamanten bruidspaar. 10 mei 2020. De speciale mis in de St. Servatiuskerk en het feest in zaal De Toren werden, corona gerelateerd, afgezegd. Een interview in de tuin, enkele dagen voor de feestelijke dag, kon wel doorgang vinden.

 Kersenfeest

"We hebben elkaar voor de eerste keer in de zomer 1955 ontmoet bij het jaarlijkse kersenfeest in Uden," vertelt Margo (88). "Allebei uit een boerengezin. Frans uit Uden en ik kom van Volkel. Uitgaan was er toen nog niet veel bij. Alleen met de kermis. Wij waren met vier meiden en vier jongens thuis. Zondagavond kwamen de jongens uit de buurt bij ons op de boerderij. Zo hebben we elkaar beter leren kennen. Grapjes maken en zo. Je ontmoette elkaar alleen op zondag en een enkele keer op woensdag. Dat was de gewoonte. En maandagmorgen bij het koeien melken vertelde ik dan alles aan mijn broer!"

Toeren met de motor

Frans kreeg een motor en toen zijn we gaan toeren, vervolgt Margo. "Dat klopt, " vult Frans (87) aan. "Ik was van 1953 tot 1993 werkzaam als landbouwvoorlichter en bedrijfsadviseur bij het ministerie van landbouw. Die motor had ik nodig om bij de boerderijen te komen. Allemaal onverharde landweggetje. Onze families kenden elkaar en de ouders vonden het goed dat we met zijn tweeën op stap gingen."

Trouwfeest in koeienstal

10 januari 1960 heeft het stel zich verloofd en op 10 mei werd er getrouwd in de ouderlijke koeienstal. "Parachutes tegen het plafond om het stof van de hooizolder tegen te houden" herinnert Frans zich. "We zijn toen direct naar Dinther verhuisd . Eerst op de Dolvert gewoond en toen hier aan de Edmundus van Dintherstraat. Na een jaar kwam Hans ter wereld. Gevolgd door Wim, Rob en Anita. "En niet te vergeten acht kleinkinderen," vult Margo aan.

Lintjes

Het echtpaar is in de loop der jaren heel diep verweven geraakt in de gemeenschap. Frans was 25 jaar bestuurslid bij de boerenleenbank, de St. Servatiuskerk en de lagere school en bij huize Ter Weer. Zijn bijdrage aan het verenigingsleven werd in 1993 beloond met een lintje in de orde van Oranje Nassau en Margo mocht in 2005 een Koninklijke onderscheiding ontvangen voor haar werk bij Stichting S.O.S en het missiecentrum. Bij Laverhof is ze ook nog steeds actief. Beiden dragen de lintjes met trots.

Bijschaven

"Hoe je dat doet, 60 jaar samen? Gewoon elkaar in je eigen waarde laten en ieder een zekere mate van vrijheid gunnen, antwoordt Margo. "En zo nu en dan eens wat bijschaven als het nodig is." Frans laat die woorden gelaten aan zich voorbij gaan.

Update: het feest

Op de eigenlijke feestdag werden Frans en Margo alsnog verrast met een feestelijke happening. Pastoor Jansen kwam het kaarsje brengen dat tijdens de mis was aangestoken. Daarna werd het diamanten paar toegsproken door buurtbewoners en familie en trok een optocht van versierde auto's en fietsen door de straat.

Klik hier voor foto's.

Tekst en foto bij artikel: Jacques Worms

Overige foto's: Ronald van Hastenberg

Plaats reactie