Redactioneel

200324 jw 2800Bomen 3Pluimveehouder Marco Goijaarts heeft grond bijgekocht aan de Laverdonk. Die grond werd door de provincie aangeboden. Het terrein van zijn bedrijf strekt zich nu uit van de Laverdonk 7 tot aan de afslag van de N279.

Compensatie
Marco: "Kwalitatieve verplichting bij die aankoop was dat ik een gedeelte van de aangekochte grond door natuuraanplant moest compenseren. Die regeling had de provincie zichzelf enige jaren geleden bij de aanleg van de nieuwe N279 opgelegd."

Migreren
Er komen daarom vanaf afslag Dinther-Zuid tot aan de rotonde bij de windboom 2800 bomen en struiken te staan. Deze aanplant vormt dan een ecologische verbinding tussen het bos vlak voor de afslag vanuit Veghel, tot aan het gebied bij het Aa-dal. Daardoor kunnen de dieren in dit gebied verder migreren.

Hulp
Bij het planten van de bomen wordt Marco nu geholpen door zoon Joost en dochter Lieke. "Ik was toch toevallig thuis", vertelt Joost. "Nee, even serieus. Eigenlijk zou ik in Finland zijn om mijn minor International Food and Agri Business af te sluiten. Maar ja!!" En Lieke was bezig met haar master Gezondheidswetenschappen aan de Erasmus universiteit in Rotterdam. Ook zij ziet zich nu door de corona crisis genoodzaakt haar vader te helpen!

Meer foto's.

Uit het zicht
Marco vermoedt dat na verloop van tijd de stallen aan de Laverdonk uit het zicht zullen verdwijnen en dat beuk, berk, es, eik en els het beeld in dit landschap gaan bepalen.

Tekst en fotografie: Jacques Worms

Plaats reactie