Redactioneel

200308 rva Taxatie28Ondanks het mistroostige weer, was er op het kasteel toch een gestadig komen-en-gaan van bezoekers met allerlei “kunstschatten”. Vanaf 13.00–17.00 uur konden mensen op het kasteel hun oude of geërfde of hoog ingeschatte spullen laten taxeren.

De taxatie werd uitgevoerd door kunsthandel “Art Dumay” uit Nuenen. Zij konden de mensen professioneel uitleggen of hun taxatiemateriaal een klein fortuin waard was, of dat sommigen erfstukken “al zolang boven de schouw hadden gehangen, dat het op die locatie bijna het meeste van zijn waarde had verloren”. Andere schilderijen bleken toch een aanzienlijke ouderdom opgebouwd te hebben en zouden toch een 1.000 tot 2.000 euro opbrengst kunnen hebben, al zouden sommige van deze “pareltjes” eerst een professionele schoonmaak moeten ondergaan.

In de wapenzaal werden allerlei schilderwerken beoordeeld en in de keldergewelven werden de andere taxatiematerialen beoordeeld. Er werden naast schilderijen ook oude munten, oude tegeltjes, oude etsen, zilverwerken, oude boekjes, antiek, sieraden en aardewerken schaaltjes ter taxatie aangeboden.

Meer foto's

Kunsthandel Art Dumay heeft in een grote regio van Antwerpen tot Utrecht een flinke naam opgebouwd en werkt zelfs samen met “Ernst & Young” en het Europese platform Catawiki en onderhoudt contacten met veilinghuizen zoals Bonhams en Christie’s. Afgelopen tijd heeft men meer dan 1400 kunstvoorwerpen gecategoriseerd en opgeslagen voor verdere doeleinden. Kunsthandel Art Dumay houdt zich verder ook bezig met opslag, restauratie, inlijstingen, verkoop en veilingen op het gebied van klassieke en moderne kunst. Daarnaast worden regelmatig taxatiedagen georganiseerd voor particulieren en wordt de mogelijkheid geboden, om niet alleen aan te geven wat het object waard is, maar ook om eventueel te helpen en ondersteunen bij het opknappen, schoonmaken of restaureren van het aangebodene en te bemiddelen bij verkoop of veiling.

Tekst en foto's: Rien van Aarle

Plaats reactie