Redactioneel

191102 rva juinders11Afgelopen september liet de organiserende commissie van De Juinders weten dat ze stoppen met de jaarlijkse traditie van De Zwetsavond.

Het was een bericht dat ze niet graag brachten, maar dat er uiteindelijk wel een keer van moest komen. Het besluit was genomen, omdat ze dit jaar maar drie optredens konden bieden. ”Jammer maar helaas, dit was het dan voor ons”.

Vanuit de Hadeejer zijn we daarom met De Juinders rond de tafel gaan zitten en hebben we herinneringen opgehaald over gebeurtenissen rondom De Zwetsavond. We hebben gekeken naar de veranderingen in de afgelopen jaren en hoe het nu met De Juinders verder zal gaan.

Verspreid over drie artikelen komen we hier op terug.

In 1980 werd de allereerste Zwetsavond georganiseerd. Dit was toen nog in de zaal van Jan van Erp. Wat tonpraters Piet Lunenburg, Jo van der Heijden, Harry van Helvoort en Ad van Rixtel toen nog niet beseften, was dat ze boven aan de lijst van nog heel veel volgende tonpraters zouden komen te staan.

De eerste jaren was er nog een jury die de optredens beoordeelde. Er werden zelfs prijzen uitgedeeld. Harry van Helvoort werd bij de 33e Zwetsavond geëerd met het feit dat hij drie keer had gewonnen.

De muziek werd tijdens de eerste jaren afwisselend gebracht door de bloaskapellen De Heikneuters en De Kornuiten.

Meer foto's.

De humor ging vaak over lokale bekendheden en de dorpspolitiek van gemeente Heeswijk-Dinther. Men hoefde maar een naam te noemen en iedereen wist over wie werd gesproken. Haastig werd rondgekeken of de persoon in kwestie ook in de zaal zat en hoe die zou reageren. Want….. een tonprater deelde vaak datgene met de zaal wat ze liever zelf niet hard op wilden zeggen.

Ook ‘ons vrouw’ van de tonprater deed vaak niet veel goeds en anders waren het de ‘keinder’ of ‘ons vadder’. De humor zat hem in kleine dagelijkse dingen.

Zonder onrecht aan alle andere tonpraters te doen, willen we de naam van Henk Habraken noemen. Bijna elke keer was hij aanwezig om zijn bijdrage te leveren aan De Zwetsavond en keer op keer kreeg hij het publiek op zijn hand. De waardering voor hem werd nog meer zichtbaar als, na zijn overlijden, tijdens De Zwetsavond van 2017 een ode aan Henk wordt gebracht.

Met een hapje in de pauze en een prima drankje voor de neus waren de bezoekers verzekerd van een gezellige avond.

 

Tekst: Anja van Aarle

Foto’s uit eigen privébezit van de Juinders

Plaats reactie


HaDee agenda