Redactioneel

20191102 PK Natuurwerkdag in de Bleken VIERKANT 24Na een reeks van voorbereidingen kan de Natuurwerkdag beginnen. Het is een wat donkere zaterdag met af en toe wat zonneschijn en wat neerslag en een temperatuur van rond de 13° C. 29 Man doen eraan mee, waarvan vijf niet tot de vaste groep van de VENEL van het IVN horen.

We werken – net als op de Natuurwerkdag in 2018 – op het terrein van Brabant Water. Nu echter aan de overkant.

Jan Dortmans opent de Natuurwerkdag en wijst op het belang van de natuur, waarin ons IVN een belangrijke voorbeeldfunctie toont. Als vertegenwoordiger van Brabant Water is Sandra Verheijden aanwezig. Zij werkt voor heel Brabant en heeft er de zorg voor de bescherming van de waterwinplaatsen. Hier in Loosbroek wordt het water tot 125- 150 meter diep uit de grond gepompt. Daar zit een kleilaag boven, die ervoor zorgt, dat er geen vervuiling van bovenaf kan plaats vinden. Op andere plaatsen is dat vaak wel zo en zit het water ook minder diep op ongeveer 60 meter.

We werken in het bos vanuit de zogenaamde leidingstraten. Daar waar ondergrondse leidingen liggen. We halen er de dunnere berken uit het bos, zodat het er wat lichter en diverser wordt.

Meer foto's.

De stammen worden langs de kant gelegd. Het dunne hout leggen we op stapels in het bos, zodat die als beschutting kunnen dienen voor de kleinere dieren.

In de pauze om 10.30 drinken we koffie of thee. Na de pauze gaan we verder en valt er af en toe wat lichte neerslag. Om 12.00 uur genieten van een lekkere kop pompoensoep. Daarna versterken we de inwendige mens nog met belegde broodjes.

De volgende week gaan we opnieuw naar deze plek.

Dank aan alle leden, die aan het slagen van deze succesvolle Natuurwerkdag hebben meegewerkt.

www.ivn.nl/afdeling/bernheze

Tekst en foto’s: Peter Kriele

Plaats reactie


HaDee agenda