Redactioneel

190610 rva Kasteel 48Op Tweede Pinksterdag was het de Dag van het kasteel. Daarom opende Kasteel Heeswijk extra feestelijk de deuren, alwaar verschillende activiteiten waren gepland. Meer foto's. 
Muziek
Verspreid over de dag konden bezoekers in de Wapenzaal genieten van muzikale klanken van zowel het Jeugd- als Jongeren Orkest en het Haydn Orkest.
 
Picknick
In de tuin van het kasteel, de Copijntuin, was het gezelschap ‘Les Précieuses Ridicules’. Het gezelschap kwam als een gegoede Engelse familie uit 1800 op bezoek om te picknicken en te dansen. Het weer werkte bijna de hele dag heerlijk mee aan deze picknick. De dansmuziek was geheel in stijl.
 
Ontspanning
Kinderen konden zich als ridder of als prinses heerlijk vermaken in deze fantasieprikkelende omgeving. De schandpaal (die gelukkig niet op slot ging) was uitdagend om te passen en een leuke foto van te maken. Op het terras was er de gelegenheid om wat te drinken.
 
Koningshuis
In het kasteel waren veel vrijwilligers aanwezig. Ze vertelden vol trots hun verhaal over het gene dat er te zien was. Daarnaast werd op veel plaatsen, door middel van tekstborden, uitleg gegeven. Dat kon gaan over de kamer waarin je stond, over de ten toon gestelde zaken, maar ook over de relatie welke de baron en barones met de Koninklijke familie hadden.
De ‘kasteelse’ contacten met het koningshuis bestreken een periode van 200 jaar. Een bezoek met, destijds, kroonprins Willem-Alexander en Maxima heeft in 2001 deze periode afgesloten.
 
Expositie
Op deze dag werd ook de expositie ‘Reizen op stand’ geopend.
Reizen was vroeger voor weinig mensen weggelegd. Bijna iedereen bleef zijn leven lang dicht bij huis.
De adel en rijke burgers konden zich verre reizen veroorloven. Of ze wilden zich verrijken met het veroveren van land en handel drijven.
Deze expositie toont een kijkje in het reisverleden van de adellijke bewoners van het kasteel en is mede tot stand gekomen door enthousiaste vrijwilligers die op zoek gingen naar attributen welke bij de reizen hoorden. Dit enthousiasme heeft tot een mooi resultaat geleid. Zo zijn bijvoorbeeld hutkoffers, een reiskabinet en souvenirs uit verre streken ten toon gesteld, maar worden ook fotocollages en ansichtkaarten getoond.
De bezoekers krijgen daarmee een nog uitgebreider beeld van het privé leven van de bewoners van de kasteel.
De expositie blijft nog tot 1 september voor publiek zichtbaar.
 
Tekst: Anja van Aarle
Foto's: Rien van Aarle
Plaats reactie