Redactioneel

190604 PK gala Gymnasium Bernrode 29Laat het feest maar beginnen!
Het Gala van Gymnasium Bernrode was deze week bij het kasteel van Heeswijk. Het is een mooie break tussen het afsluiten van de examens en het wachten op de uitslag. Elke examenkandidaat kan hier van genieten. Meer foto's.
Kleding
De meesten van de jonge dames waren keurig gekleed in een jurk met lange rok. Daaronder mooie schoenen met een hak. Het haar zat keurig, met het sierlijkste vlechtwerk, opgestoken.
De meeste jonge mannen hadden een smoking aan met daar onder sneakers. De vlinderstrik had de voorkeur ten opzichte van de stropdas.
Hiermee waren deze jonge mensen in één keer omgetoverd tot jonge volwassenen en niet meer het kind, dat thuis rond loopt in spijkerbroek met T-shirt en gympen.
Nadat de eerste examenkandidaten al waren uitgestapt en zich onder het publiek begaven, liepen snel een aantal van de jonge dames al met hun gympen in de hand. Dit, om ze later te kunnen wisselen met de hakschoenen.
 
Vervoer
De scholieren hadden hun best gedaan om vervoer te regelen. Er kwam grote en kleine auto’s voorbij. Allemaal keurig glimmend, om door een ringetje te halen. Sommigen waren met chauffeur, maar andere leerlingen reden ook zelf.
Vanuit de gebundelde creativiteit kwamen ook nog onder andere een witte koets met zwarte paarden, winkelwagentjes versierd met slingers en ballonen, scooters, trekkers met platte kar en een vrachtwagen voorbij.
 
Trots
De examenkandidaten brachten hun grootste fans mee, om naar de stoet te kijken. De papa’s, mama’s, opa’s, oma’s, ooms, tantes en alle andere goede bekenden keken uit naar het voorbij komen van hun trots.
Klaar om de beste foto te kunnen maken, moest iedereen opletten dat ze niet elkaar in de weg gingen staan. Bij de brug van het kasteel, de plek waar de jongeren hun vervoersmiddel achter lieten, was het dringen geblazen voor de fotografen.
 
Gesprekken
Waar praat je op zo’n avond eigenlijk over? Wat gehoorde opmerkingen: ‘De verhuurders hebben het er maar druk mee.’ ‘Alsof ze getrouwd zijn, zo zitten ze achterin.’ ’Dit hebben ze dan toch maar mooi al vast gehad.’ ‘Ze helpen goed mee met het organiseren van het examenfeest.’
 
Einde van de stoet
Naar mate meer kandidaten bij het kasteel waren gekomen en het publiek weer naar huis toe ging werd het weer rustig in de laan naar het kasteel en de Gouveneursweg.
Met code oranje, als waarschuwing voor hevig onweer, en 26 graden Celsius gingen de laatste kandidaten het kasteel binnen. De lucht was een wattendeken van witte en grijsblauwe wolken.
De weergoden waren gunstig gezind en zorgden er voor dat iedereen droog aan kwam.
 
Wat een feest!
 
Tekst: Anja van Aarle
Foto's: Peter Kriele
Plaats reactie