Redactioneel

WojstapMaar schitterde beelden uit de jaren ’39 – ’40 gemaakt door de 1ste Luitenant Smulders die gemobiliseerd was in Heeswijk.
En daarna een fotoserie gemaakt tijdens de monumentendag van 2017. Beide items werden getoond op 25 januari in een volle zaal bij de Heemkundekring de Wojstap.
 
 
8 mm film
De Wojstap was in het bezit gekomen van oude 8mm films, zonder geluid, waardoor ze ”stomme” films genoemd worden. De films zijn opgenomen in de tijd van net voor de 2de WO en gemaakt door een van de gemobiliseerde Officieren van het 3de CAAT wat staat voor Aan- en Afvoertroepen.
Deze waren gestationeerd bij het Abdij en werden in hun doen en laten gefilmd door het gehele dorp met al hun manschappen, materieel en bezigheden. Buiten de militaire oefeningen vermaakte zich ook met voetbal, schaatsen op de Klotbeek en Leygraaf. Ze brachten ook een toneelvoorstelling op de planken. Een mooie kijk op het leven van Jan soldaat in ons dorp uit de jaren ’39- ’40.

Fotoserie van monumentendag 2017
Het was een feest van herkenning, vele winkels en monumentale gebouwen werden getoond. Voorzien van de nodige informatie door de voorzitter van de Heemkundekring Bart van Schijndel. Diversen oude foto’s uit Heeswijk Dinther en Loosbroek en daarnaast ook beelden van hoe het er nu uitziet. Mooi bewerkt door Jan van den Bosch.

Herhaling
De organisatie was tevreden over de belangstelling maar helaas was er te weinig plaats voor alle belangstellende en gedacht wordt om misschien deze avond te gaan herhalen.
 
Programma
De volgende avond 15 februari wordt ook weer een interessante lezing  van Arnoud-Jan Bijsterveld over pastoors
Meer info: www.dewojstap.nl
 
 
Foto’s en Tekst: Ton Lunenburg
Plaats reactie