Redactioneel

170204-PK-griendcultuur komt_terug_in_Heeswijk_vkOp een gekapt stuk populierenbos langs het fietspad naar het kasteel worden door het IVN wilgentenen geplant. Voorheen lag in dit gebied namelijk veel griendgrond. We willen dit weer voor een deel terug brengen. Meer foto's. 


’s Morgens vroeg zijn bij de heemtuin in Schijndel enkele soorten wilgen geknipt, zoals Frans geel, Belgisch rood en Bandhout (katwilg). Iedere soort heeft zijn eigenschappen zodat ze geschikt zijn bijvoorbeeld voor het maken van rieten manden, hoepels en vlechthout voor de kustwering.

De week ervoor heeft de fa. Dijkhoff de grond rijp gemaakt voor het planten door sleuven/sloten te graven, zodat je droge stukken grond krijgt waarop de jonge stekken geplant kunnen worden. Maar eerst moest de grond nog wat meer gelijk gemaakt worden en ontdaan van de achtergebleven (riet)wortels en andere planten en bomenresten.

Hierna werden op iedere strook grond (rabat) enkele rijen wilgentenen gepoot.
Het is nu te hopen dat de vroegere plantengroei zoals riet niet te snel terug komt en ook de reeën van de jonge stekken afblijven.

Peter Kriele
IVN afd. Bernheze

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen