Redactioneel

zw piet_jac_w_inzet36 jaar lang was de Veldstaat 42, de locatie in Heeswijk-Dinther, waar Zwarte Piet tot leven werd gewekt. Bij Will en Janus Blommers.

Maar het echtpaar is verhuisd. Geen plek meer om 40 mensen te ontvangen en enige uren te huisvesten. Voor het eerst werden de Pieten geschminkt in S.C Willibrordus.

Geen discussie
"Nee, we gaan niet mee in de stroom van kleur- en veeg- Pieten. Geen discussie daarover", laat Cees Markus weten. "We hebben 10 jaar geleden besloten Piet bruin- zwart te kleuren. Daar houden we aan vast. De Pieten moeten toch een beetje anoniem blijven. Er staan zoveel familieleden en bekenden te kijken. Anders zijn ze voor die gelovige kinderen veel te gemakkelijk te herkennen." Zes grimeurs van de Kersouwe gaan aan de slag om met een bruinzwarte laag grime anonimiteit te garanderen.

Jonge garde
Opvallend veel jonge Hadeejers nemen deel aan dit jaarlijks opsmukfestijn. Een dikke dertig. "Allemaal vrienden van vrienden", zegt Bram van der Pas, die er samen met zijn maatje Tjeu Dortmans voor de eerste keer bij is. "Mijn vader Peter van der Pas, de oude groenteboer, is lid van het Oranje comité, en hij heeft me aangespoord mee te doen."

Kil
Het is wennen voor de Pieten. "'t Is wel een beetje kil hier, vind je niet?" is een veel gehoorde opmerking. "Het is zelfs hartstikke koud", is het antwoord. "Bij Will was het altijd hartstikke 'werem'. Ja, en daar hadden we ook altijd koffie, 'n borrel en pepernoten."

Meer foto's.

Fotografie en tekst: Jacques Worms

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

app

HaDee agenda